Sländor i utställningen Metropolis – Lund på medeltiden

På medeltiden spann man garn i alla hem, och sländor var dominerande fram tills dess att spinnrockarna blev mer vanliga i början på 1800-talet. Det fanns en typ av spinnrock långt tidigare, kallad långrock, men på dessa kunde man bara spinna ett mjukt och fluffigt garn som inte var så starkt. Och dessutom var sländan liten och nätt och gick att ta med sig överallt, så det gick att spinna så fort det fanns lite tid över. Åsa Tornborg, konserverator på Kulturen, berättar mer om sländor i detta blogginlägg.

Läs hela blogginlägget, Sländor i utställningen Metropolis – Lund på medeltiden

Konservatorn tar sig an en medeltida sisare

När man som konservator får hålla ett föremål i handen är det som att man får lära känna det på ett helt annat plan. Under uppdateringen av den stora medeltidsutställningen Metropolis – Lund på medeltiden, har jag fått nöjet att stifta närmare bekantskap med de närmare 6000 föremål som finns i utställningen. Alla föremål i utställningen är unika och spännande på sitt sätt, men några av dem har jag fäst mig extra mycket vid.

Läs hela blogginlägget, Konservatorn tar sig an en medeltida sisare

Uggle-fynd i magasinet när vi egentligen letade efter något annat

Väldigt ofta kommer det förfrågningar från andra museer och institutioner rörande föremålen i Kulturens samlingar. Oftast går det snabbt och enkelt att svara på frågorna och ta fram föremålet, men ibland saknar det efterfrågade objektet en uppgift om var i magasinet det är placerat. Då blir det lite som att leta efter en nål i en höstack! Men hittar vi inte det vi söker efter kan letandet ändå bli en lustfylld upplevelse som ger oss möjlighet att återse sedan länge ”glömda” skatter!

Läs hela blogginlägget, Uggle-fynd i magasinet när vi egentligen letade efter något annat

Förpackningar från Åkerlund & Rausing packas om

I början på 70-talet skänkte förpackningsföretaget Åkerlund & Rausing stora delar av sitt gamla provarkiv till Kulturen, med övervägande kartong- och pappersförpackningar. Då levererades materialet i specialbeställda förvaringskartonger. Under sommaren påbörjade vi en ompackning av plastföremålen som ingick i gåvan.

Läs hela blogginlägget, Förpackningar från Åkerlund & Rausing packas om

Blekingestugans brunn är komplett igen

Nu är Blekingegårdens brunn komplett igen! Det är några år sedan det sist fanns en anordning för att hämta vatten ur brunnskaret. Brunnsvinden (en slags hävarm) som nu kommit på plats ger förståelse för en av de dagliga och viktiga arbetsuppgifterna vid en gård, samtidigt som gårdsbilden från tidigt 1800-tal blir mer riktig.

Läs hela blogginlägget, Blekingestugans brunn är komplett igen

Skisser från Konstslöjdanstalten i Lund

Den senaste av Kulturens föremålssamlingar som vi noggrant har gått igenom och dokumenterat är skisser från Konstslöjdanstalten i Lund (KSAL). Ett flertal kända konstnärer var knutna till KSAL, men här berättar intendent och magasinsassistent Ulrika Burman lite mer om en av de mindre välkända – Maria Engström – som har skapat fantastiska mönsterskisser och teckningar.

Läs hela blogginlägget, Skisser från Konstslöjdanstalten i Lund

Fönster berättar – Fönsterrenoveringens dag 30 maj

Den 30 maj är en rikstäckande dag för att uppmärksamma fönsterrenovering. Byggnaderna på Kulturen i Lund kan ses som en exempelsamling över olika tiders byggnadsskick med en stor variation av olika typer av fönster. Kom gärna och titta närmare på fönstrens profiler, beslag och ljusets spel i de munblåsta fönsterglasen.

Läs hela blogginlägget, Fönster berättar – Fönsterrenoveringens dag 30 maj

Vi stänger ”Metropolis – Lund på medeltiden” för uppdatering

Utställningen Metropolis som invigdes 1999 är i behov av att förnyas, och vi kommer därför att hålla utställningen stängd ca ett år, från 30 augusti 2021 till hösten 2022. Vi vill anpassa utställningen bättre till  olika målgrupper, och komplettera den tematiskt ordnade utställningen med viktiga händelser och förändringar under medeltiden och renässansen i kronologisk ordning. Vi vill också tillföra fördjupningar om olika teman, för de besökare som vill veta mer.

Läs hela blogginlägget, Vi stänger ”Metropolis – Lund på medeltiden” för uppdatering
Diana Rhodin i cirkusdirektör-kostym. Foto Åsa Sjöström

Snart öppnar utställningen Cirkus!

Den 10 april öppnar vi utställningen Cirkus där kan du ta del av cirkusens historia från 1800-talet till idag. I cirkusens värld blandas glitter och glamour med hästgödsel och svett. Under föreställningen i det stora tältet möter publiken clowner, hästar, trapetskonstnärer och andra artister – resultatet av många års träning och hårt arbete. Förra året togs turnerande klassisk cirkus med på listan över immateriella kulturarv i Sverige.

Läs hela blogginlägget, Snart öppnar utställningen Cirkus!
Kruka i lergods tillverkad 1829 på Mariebergs Lervarufabrik, ur Kulturens samlingar. Foto: Kulturen

Ett skört kulturarv

Lergodset var förr vanligt i de svenska hemmen. Skålar, fat, krus, krukor, muggar och terriner användes till vardags. De blev lätt kantstötta och sprack. De dekorerade faten och krukorna var dyrbarheter och lagades ofta. Den här krukan som är tillverkad 1829 är ett exempel på ett lagat kärl.

Läs hela blogginlägget, Ett skört kulturarv
inredningsdetalj från Apoteket Svanen i Lund. Foto: Henrik Borg

Apoteket Svanen – ett kulturarv som utvecklas genom att bevaras

Apoteket Svanen i Lund är ett av de allra mest intressanta historiska apoteken i Sverige. Det har en inredning från slutet av 1800-talet och är ett av fyra "kulturapotek" i Sverige. Våren 2019 kom ett beslut om att det skulle läggas ner, men nu kommer det istället att restaureras och drivas vidare. Henrik Borg, stadsantikvarie i Lund och bebyggelseantikvarie på Kulturen, är involverad i restaureringen genom antikvarisk medverkan.

Läs hela blogginlägget, Apoteket Svanen – ett kulturarv som utvecklas genom att bevaras
Arkeolog Linnea Lidh under arbetet i Kungshuset. Foto Kulturen

3D-modell av medeltida lämningarna under Kungshuset

Under golvet i Kungshuset i Lundagård framträdde medeltida byggnadslämningar i form av murar och golv vid den arkeologiska undersökningen som Kulturens arkeologer gjorde hösten 2020. Om detta kan ni läsa i ett tidigare blogginlägg. Genom den nygjorda 3D-modellen här nedanför kan ni se alla de medeltida lämningarna som grävdes under undersökningen, samlade i en bild. 3D-modellen  blir därmed ett komplement till fotografierna i det tidigare blogginlägget.

Läs hela blogginlägget, 3D-modell av medeltida lämningarna under Kungshuset
Bild från utställningen Att överleva – Röster från Ravensbück och bild på halsbandet som blogginlägget handlar om

Förintelsens minnesdag – berättelsen om ett halsband

Den 27 januari är minnesdagen för Förintelsens offer, samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Kulturen brukar högtidlighålla dagen med en minnesstund med tal och musik, men i år kan vi på grund av pandemin tyvärr inte göra detta. I stället lyfter vi fram ett av föremålen i vår utställning Att överleva – Röster från Ravensbrück här på bloggen.

Läs hela blogginlägget, Förintelsens minnesdag – berättelsen om ett halsband
Vanlig bild av graven som visas i 3D-modellen. Du hittar 3D-modellen längre ner i blogginlägget.

Gravar vid Domkyrkan i Lund (med 3D-modell)

Kulturens arkeologer har dragit igång med de första fältarbetena för 2021, men sammanställer samtidig fjolårets undersökningar. Ett av de många spännande projekten som vi genomförde förra året var undersökningen vid södra sidan av Domkyrkan i Lund. Här berättar vi mer om de tre gravar som hittades, och visar en 3D-modell av en av dem.

Läs hela blogginlägget, Gravar vid Domkyrkan i Lund (med 3D-modell)
Första fältdagen när vi börjat schakta ytan med hjälp av maskin. Foto: Linnea Lidh, Kulturen

Lämningar i Lund från den medeltida byn Lilla Råby

Den 1 december avslutades fältarbetet av en arkeologisk undersökning på Kastanjegatan i centrala Lund, i kvarteret Gyllenholm mellan studentbostäderna Parentesen och Smålands Nation. Den här platsen var en gång en del av den medeltida byn Lilla Råby. Vi hittade byggnadslämningar från en gård som vi daterar till före 1200-talet, massor med medeltida keramik och en del andra fynd.

Läs hela blogginlägget, Lämningar i Lund från den medeltida byn Lilla Råby
Kungshuset i Lundagård. Foto Kulturen

Medeltida mur och golv bevaras när Kungshuset får hiss

I Kungshuset i Lundagård pågår det en febril verksamhet med att förbereda den efterreformatoriska byggnaden från år 1578 för ett nytt skede. Här ska Lunds universitetsstab inrätta sig 2022. Inför installationen av en hiss har vi, Kulturens arkeologer, övervakat schaktningen, och under stora mängder rivningsmassor hittade vi en murad mellanvägg och två tegelgolv från medeltiden. Vi bedömer att det är lämningar från en äldre byggnad, som sedan blev en del av Kungshuset när det byggdes.

Läs hela blogginlägget, Medeltida mur och golv bevaras när Kungshuset får hiss
Karta över Lunds stad, 1801–1802, av C. P. Hagström. Enligt beskrivningen till kartan ska staden vid den här tiden ha haft 1250 invånare och 260 studenter. Det finns dock andra källor som anger antalet invånare till 3 100 vid sekelskiftet 1800. Originalet till kartan finns på UB i Uppsala. Bildkälla: Sydsvenska Medicinhistoriska museets bildarkiv

Kartorna och det gamla Lund

Titta på kartan över Lund. Visst påminner den lite om ett hjärta? Inte figuren hjärta, utan ett avbildat människohjärta. Det var förstås inte planerat så. Ytterkonturerna definierade av en stadsvall, gatunätets sträckningar, placeringen av Domkyrkan, torg och tullar är resultatet av hur platsen ursprungligen såg ut, av påbud och dekret från högsta ort, av tillfälliga lösningar som permanentats, översvämningar och bränder, av invånarnas driftighet, idiotier och dagliga vanor. Alltihop har nött fram en relief, där de gamla kartornas mönster fortfarande syns i dagens stadsbild.

Läs hela blogginlägget, Kartorna och det gamla Lund
Affisch för den digitala utställningen "Atelier Jonn – #NoFilter", gjord av masterstudenter vid Lunds universitet.

Digital utställning om Atelier Jonn med fotografier från våra samlingar

I den digitala utställningen Atelier Jonn – #NoFilter använder masterstudenter från Lunds universitet äldre fotografier tagna i Atelier Jonn i Lund, som startades av den kända fotografen Lina Jonn. En stor del av bilderna i utställningen är hämtade från Kulturens samlingar.

Läs hela blogginlägget, Digital utställning om Atelier Jonn med fotografier från våra samlingar

Ask A Curator Day

Stort tack för alla kluriga föremål vi fått in till Ask A Curator Day, den 16 september. Kulturens personal har diskuterat, sökt information och grunnat. Här nedan presenterar vi svaren på de frågor som inkom via Facebook och Instagram.

Läs hela blogginlägget, Ask A Curator Day
Mikroskopbild med ägg från fiskbinnikemask

Små plågoandar, dödliga gissel i 1000-talets Lund

Under medeltiden var människorna i kvarteret Sankt Mikael i Lund sjuka, men de led inte bara av samma sjukdomar som vi lider av idag. Sjukdomar orsakade av till exempel virus var troligen betydligt ovanligare, medan sjukdomar orsakade av parasiter var mycket vanliga. Här berättar paleoekologen Jonas Bergman om parasit-fynd från den arkeologiska undersökningen som gjordes i kvarteret Sankt Mikael förra året.

Läs hela blogginlägget, Små plågoandar, dödliga gissel i 1000-talets Lund
Intendent Karin Hindfelt med en vävd tapet från 1500-talet, troligen tillverkad i Aubusson, Frankrike. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen.

Flytt av textilier till nytt förvaringssystem i magasinet

För några år sedan fick Kulturen en mycket generös gåva. En större summa pengar som enligt givarens testamente skulle användas för att ta hand om Kulturens textila samling. En del av dessa pengar har använts för att bygga ut förvaringssystemet i museets textilmagasin. Fram till midsommar arbetar några av oss i personalen med att tillsammans ta hand om de verkligt stora textilierna – mattor, bildvävnader, gobelänger, vävda tapeter och draperier bland annat.

Läs hela blogginlägget, Flytt av textilier till nytt förvaringssystem i magasinet
Avbildning av tuppfäktning på mosaik från Pompeji. Bild av: Terez Anon

Tuppar, påfåglar och fasaner – djurliv i kvarteret Sankt Mikael

Genom bearbetningen av djurbensfynden från den arkeologiska undersökningen i kvarteret Sankt Mikael i Lund växer en ny bild fram av hur djurhållningen sett ut i området, från sen vikingatid till 1700-talet. Utöver nötkreatur, svin, får och getter finns inslag av något mer ovanliga djur. Ur fynden av djurben kan man utläsa vilka konsumtionsmönster som funnits, vad som har handlats och importerats, men även andra aktiviteter som skiljer sig från det mer vardagliga livet.

Läs hela blogginlägget, Tuppar, påfåglar och fasaner – djurliv i kvarteret Sankt Mikael
Repetition inför konserten som livestreamas kl 15 den 26 mars. Foto: Maria Bohlin, Kulturen

#kulturströmlund – livestreamad konsert

Idag öppnar Kultur- och fritidsförvaltningen i Lunds kommun upp #kulturströmlund för att skapa en mötesplats att samlas kring och sprida det som görs i Lund i dessa Coronatider. Det handlar om kulturupplevelser som man kan ta del av via facebook och instagram. Först ut är en livestreamad konsert med Lunds Kammarsolister och den svenska folkmusikduon Hazelius Hedin, som sänds från Kulturen i Lund idag kl 15.00.

Läs hela blogginlägget, #kulturströmlund – livestreamad konsert
Henrik Reuterdahl år 1841, en blyertsteckning gjord av Maria Röhl. Från Kungliga bibliotekets arkiv.

Ett erotiskt drama år 1811

Idag skulle vi haft en visning på tema erotik, som tyvärr utgår på grund av sjukdom. Men en av berättelserna från visningen publicerar vi här på bloggen istället. Intendent Anders Jansson berättar om Henrik Reuterdahl, född 1795, som är en av de personer som lyfts fram i vår utställning En stund i Lund – staden från 1500-talet till idag. 

Läs hela blogginlägget, Ett erotiskt drama år 1811
Anders Elfstrand vid drejskivan 1951. Foto ur Kulturens samlingar.

Arkivbesök: om krukmakaren Albert Elfstrand

Kulturen har en stor samling keramikföremål och en del arkivmaterial från krukmakaren Albert Elfstrand. Han hade sin krukmakarverkstad i Grimstofta, strax utanför Sjöbo. Verkstan är idag ett arbetslivsmuseum som tillhör Sjöbo kommun. Vår intendent Anders Jansson hade förra veckan besök i arkivet av Anna Gunnert och Alice Bindby, som arbetar med en uppdatering av museets utställningar och en bok.

Läs hela blogginlägget, Arkivbesök: om krukmakaren Albert Elfstrand
Porträtt av Ida Ekelund i utställningen. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen

Internationella kvinnodagen: fotograf Ida Ekelund

Idag på Internationella kvinnodagen berättar vi om Ida Ekelund (1884–1982) som växte upp under fattiga förhållanden i Lund, men trots det lyckades bli fotograf med egen ateljé i slutet av 1910-talet. Hon presenteras i vår utställning Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund, och här berättar intendent Anders Jansson om denna begåvade fotograf.

Läs hela blogginlägget, Internationella kvinnodagen: fotograf Ida Ekelund