Från utställningen Cirkus på Kulturen i Lund. Foto: Jessica Ljung, Kulturen
Tidigare
10 apr, 2021 – 27 feb, 2022

Mina damer och herrar, vuxna och barn – vi önskar er alla hjärtligt välkomna till utställningen Cirkus på Kulturen i Lund! I samarbete med Cirkus Rhodin och fotograf Åsa Sjöström bjuder vi in er att upptäcka den traditionella cirkusens spännande och förtrollande värld. Vi berättar om cirkusen historia från slutet av 1700-talet till idag.

I utställningen utforskar vi cirkusens historia, det hårda arbetet bakom kulisserna och de magiska stunderna i cirkusmanegen.

Cirkusfamilj med långa anor

Här kan du till exempel se glamorösa handgjorda cirkuskostymer, de flesta från Cirkus Rhodins samlingar. Cirkusen har sin bas i Skåne och är en av få traditionella cirkusar som finns kvar i Sverige. Ägaren Diana Rhodins farfar Brazil Jack och hennes far Trolle Rhodin var dessutom två av svensk cirkus stora personligheter under 1900-talet.

Åsa Sjöströms fotografier

Den prisbelönta frilansfotografen Åsa Sjöström har under flera år följt Cirkus Rhodin. Vi visar hennes magiska porträtt och dokumentära fotografier tillsammans med delar av hennes hyllade dokumentärfilm Den sista cirkusprinsessan.

Cirkusföremål från olika håll

Vi har också lånat in föremål som speglar cirkusens historia från bland annat Cirkusmuseet, Cirkusakademien och den danska cirkusartisten och cirkusdirektören Isabella Enoch Sosman, och plockat fram föremål från våra egna samlingar. Vi väver också in interaktiva moment i utställningen. Här kan du fotografera dig som en cirkusartist – kanske som lindansös, clown eller cirkusdirektör? Lyckas du välta käglan med den hängande kulan? Hur stark är du – mät din styrka i vår styrkemätare!

År 2020 togs turnerande klassisk cirkus med på listan över immateriella kulturarv i Sverige. Vi hoppas att innehållet, scenografin och atmosfären i utställningen kan bidra till ett lustfyllt besök som både väcker minnen och ger nya insikter om cirkusens värld.

Läs mer om utställningen och Cirkus Rhodin i vårt blogginlägg.

Se Den sista cirkusprinsessan

Här nedan kan du se en trailer för Åsa Sjöströms film Den sista cirkusprinsessan. Vill du se den i sin helhet går den att hyra online.

 

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Textilhallen

Textilhallen stod klar 1960 och är ritad av Klas Anshelm. Det är en utställningshall, speciellt anpassad för ljuskänsliga textilier.
Läs mer
Visas i Textilhallen
10 apr, 2021 – 27 feb, 2022

  Tack till Crafoordska stiftelsen

Vi tackar Crafoordska stiftelsen för ett generöst bidrag till produktionen av ”Cirkus” och programverksamhet kopplad till utställningen.