Levandegörande på Kulturen. Foto: Jessica Ljung, Kulturen

Kulturen börjar våren 2022 med en dramagrupp, som ska hjälpa till att levandegöra museet. Sedan flera år tillbaka har vi sommarvolontärer, och i vår börjar vi också med trädgårdsvolontärer. Här kan du läsa mer om de tre verksamheterna.

Kulturens dramagrupp

Vill du vara med och levandegöra museet, och samtidigt lära dig mer om teater? Bli en del av Kulturens dramagrupp! Just nu är gruppen full, men håll utkik här på webben och i våra sociala medier efter en ny antagningsperiod. 

I Kulturens dramagrupp djupdyker vi i både teater och historia. Här får man testa på klassiska teaterövningar kring samarbete, koncentration och lyssnande. Vi arbetar med text och karaktärsanalys för att sedan använda detta i dramatiserade visningar eller evenemang på museet.

Under våren 2022 träffas vår första grupp under tio tisdagskvällar. Målet med dessa träffar är att skapa innehåll och repetera inför dramatiserade visningar för barn, som vi genomför på Kulturen i Lund under vecka 29-30 (juli månad).

Ingen förkunskap krävs, endast nyfikenhet!

Datum och tid: Träffar tisdagar kl 18.00-19.30 följande datum: 26/4, 3/5, 10/5, 17/5, 24/5, 31/5, 7/6, 14/6, 21/6 och 12/7. Därefter genomför vi dramatiserade visningar för barn på museet tisdag-fredag under veckorna 29 och 30.

Pedagog: Emma Larsson (som du ser på bilden nedan)

Pedagog Emma Larsson. Foto: Jessica Ljung, Kulturen.

Målgrupp: Vuxengrupp, från 15 år

Kostnad: 300 kr, då ingår medlemskap i Kulturen. Medlemskapet ger fri entré till Kulturen i ett år.

Sista anmälningsdag: 31 mars 2022. Max 20 platser, först till kvarn! Blir det fullbokat får du en köplats. FULLBOKAT!

Kontakt för eventuella frågor: Mejla Yvonne Andersson, pedagog och avdelningschef för program och försäljning [email protected]

Trädgårdsvolontär – för medlemmar

Om du brinner för trädgårdsarbete och vill stödja Kulturen i vår vision att göra Kulturen i Lund till det mest livfulla och engagerande museet, kan volontärarbete i Kulturens trädgårdar ​​vara något för dig. Du behöver dock vara medlem i Kulturen. Om du inte är medlem än, kan du bli det på medlemssidan här på webben eller genom att köpa medlemskap i entrén på Kulturen i Lund.

Vare sig det handlar om att umgås och göra något tillsammans med andra medlemmar eller att få nya trädgårdskunskaper strävar vi efter att vår volontärverksamhet ska bli en givande upplevelse för alla deltagare.

Start våren 2022
Vårt pilotprojekt i friluftsmuseets trädgårdar drar igång under våren 2022. Vi har gått ut med en efterlysning och har nu en liten grupp som vill vara trädgårdsvolontärer. Just nu tar vi inte in fler till gruppen, men det kommer vi troligen att göra längre fram – håll utkik på våra sociala medier och här på webben!

Trädgårsmästare Robin Joo är samordnare för trädgårdsvolontärerna. Foto: Jessica Ljung, Kulturen

Varannan lördag
Våra volontärer kommer att få engagera sig i många av våra trädgårdsaktiviteter. Du får lära dig olika arbetsmoment under trädgårdssäsongen, inspirera besökare att engagera sig i trädgårdsodling, och bidra till att besökarna får en fantastisk dag i friluftsmuseet genom att stödja oss med vårt trädgårdsarbete. Verksamheten kommer att drivas på plats i Lund mellan april och november, kl 9–12 varannan lördag, med preliminär start den 2 april.

Vårt engagemang för våra volontärer
Vi välkomnar våra medlemmar att vara volontärer med Kulturen och vi engagerar oss för att se till att våra volontärer känner sig uppskattade och bekräftade för vad de gör.

Vi vill inspirera fler att ställa upp som volontärer och vi åtar oss att:

  • Ge högkvalitativa, meningsfulla och engagerande volontärmöjligheter
  • Se till att våra volontärer känner sig uppskattade, bekräftade och engagerade under hela sin tid hos oss
  • Välkomna, utbilda och stödja våra volontärer – tillämpa volontärernas egna idéer och färdigheter i den utsträckning som är möjlig
  • Behandla alla volontärer med värdighet och respekt

Vilka egenskaper behöver jag för att vara trädgårdsvolontär?

  • En passion för trädgårdsarbete och ett intresse för Kulturens kulturarvsarbete
  • Ett positivt, artigt uppträdande och en ”kan göra” attityd
  • Förmåga att ta egna initiativ och följa instruktioner där det behövs
  • Viljan att spendera tid utomhus i varierande väder tillsammans med andra och på språng
  • När det krävs kommer du att få den information och/eller utbildning som behövs för att fullfölja din roll

Kontakt för eventuella frågor
Mejla Robin Joo, trädgårdsmästare och samordnare för volontärverksamheten i trädgårdarna. Du når honom via mejladressen [email protected]

Sommarvolontär

I flera år har vi haft volontärer som levandegjort våra kulturhistoriska hus ett par veckor under sommaren, i anslutning till programverksamhet för barn. Det kommer vi att ha även sommaren 2022. Just nu har vi kontakt med tillräckligt många volontärer, men det kan hända att vi går ut och efterlyser fler volontärer framöver.

Sommaren 2022

I år kommer volontärerna att samarbeta med Kulturens dramagrupp under sommarens Historiska uppdrag för barn, under ledning av pedagog Emma Larsson. Hon har skickat ut ett mejl till dem som vi redan har kontakt med, om att det är dags att anmäla sig – senast 21 april! När anmälningstiden gått ut informerar Emma om datum för en infoträff där volontärerna får veta allt de behöver inför sommarens uppdrag.

De historiska uppdragen äger rum vecka 29 och 30: 19-22 juli och 26-29 juli. Handlingen för årets uppdrag utspelar sig 1892 – året då Kulturen invigdes.

Sommarvolontärer utanför Bosmålatorpet. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen.