Kulturens blogg

Fällning av fura för tillverkning av medeltida möbler

Olof Andersson med furan han precis har fällt med yxa. Foto Per Larsson, Kulturen

I år startar vi ett projekt där vi kommer att gestalta det medeltida Dekanhuset i vårt friluftsmuseum som en prästbostad. Vi vet att dekanen Torben Bille (som senare blev ärkebiskop i Lunds stift) bodde i huset omkring år 1530. Dekanen var prostens närmaste man i domkyrkan. För att gestalta en bostad för en präst/dekan, så som det skulle kunna ha sett ut i början av 1500-talet, har vi studerat medeltida bilder och bevarade möbler.

Det är andra våningen i Dekanhuset som vi kommer vi att inreda som en prästbostad, med nytillverkade trämöbler. Den delen av huset är idag inte öppen för besökare, och den kan bara nås via den yttre trappan, som man ser utanpå fasaden.

Kulturens timmerman Olof Andersson kommer att tillverka trämöblerna efter medeltida förebilder och med traditionella metoder. Vi kommer att berätta om arbetet i flera inlägg här på bloggen, och vi börjar med steg 1: att fälla ett träd.

I videon här nedanför kan ni se hur Olof fäller en kraftig fura med yxa. Det är viktigt att göra en bedömning av hur trädet lutar och var kronan har sin största vikt, för att kunna bedöma vilket håll trädet naturligt vill falla åt. Ett så här stort träd är svårt att tvinga åt något annat håll när man fäller med yxa.

Olof börjar med att hugga bort barken, som är grov och skrovlig. Då blir det lättare att se var det är lämpligt att lägga riktskär och fällskär. Han börjar hugga ett riktskär åt det håll han vill att trädet skall falla åt.

Sedan börjar han hugga fällskäret på motsatt sida av trädet. På fällskäret sparar han en bit i mitten som håller kvar trädet, tills han vill att det skall falla. Det sista Olof gör är att hugga av denna tapp som han sparat på mitten, och trädet faller sedan åt det håll han vill.

Det tog ca tre timmar att fälla den här kraftiga furan med yxa. Foto Per Larsson, Kulturen
Nu återstår bara att hugga bort den sista tappen, sedan faller trädet. Foto Per Larsson.
Trädet är fällt. Nästa steg är att klyva fram plankor ur stocken. Foto Per Larsson, Kulturen

Bearbetningen av trä gjordes oftast med yxa under medeltiden. Sågar fanns under medeltiden men användes inte vid trädfällning. Verktygen som Olof använde är nytillverkade efter medeltida förlagor.

Att fälla denna fura tog ungefär tre timmar. Furan är cirka 70 cm i diameter under barken, och den ska senare huggas fyrkantig och klyvas med träkilar till brädor. Det kommer vi berätta mera om i ett senare blogginlägg.

Vill du skänka en slant till det här projektet? Här kan du läsa om hur du går tillväga. Vi tackar på förhand för alla bidrag, stora som små!

Foto (video och stillbilder): Per Larsson, intendent på Kulturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *