Kulturens blogg

En glimt av det tidiga 1900-talets Lund

Träfigurer av Georg Hallgren, ur Kulturens samlingar. Foto Kulturen

Ägg-Elna, gatusoparen Lilja, professor Thyrén och slaktmästare Lundbom är exempel på personer ur det tidiga 1900-talets Lund som förevigats som träskulpturer av frisörmästaren och barberaren Georg Hallgren (1883–1920). I Kulturens samlingar finns 19 av dessa figurer. Nu vet vi också hur Georg Hallgren såg ut, eftersom vi har fått ett porträttfotografi av honom från hans släktingar.

I juni hade Kulturen besök av släktingar till frisörmästaren och barberaren Georg Hallgren från Lund. Familjen var nyfikna på att få veta vad Kulturen hade för uppgifter om, och föremål av sin anfader. De var också angelägna att få dela med sig av vad de själva visste om honom. För någon vecka sedan skickade de oss en digital fil av ett porträtt av Georg, som du kan se här nedanför, taget av den kända lundafotografen Per Bagge.

Porträtt av Georg Hallgren. Foto Per Bagge, ateljén Lina Jonns Efterträdare i Lund.

Egna salongen Sanitär

Georg Fredrik Hallgren föddes i Vollsjö den 11 januari 1883, son till Hans Peter Hallgren och Kersti Lassesdotter. Han var yngst i en skara om fem barn, och den ende som nådde vuxen ålder. Hallgren kom i unga år till Lund och gick som lärling hos en barberare här. Sin egen salong ”Sanitär” öppnade han på Stora Södergatan. Den flyttades senare till Vårfrugatan.

Hallgren var mycket uppskattad för sin yrkesskicklighet som barberare, och de människor han kom i kontakt med intresserade honom på många sätt.

Täljde på sina trägubbar

På grund av sjukdom var han ibland förhindrad att arbeta och under dessa stunder utvecklade Georg Hallgren ett stort intresse för träsnideri. Innanför rakstugan etablerade han en liten ateljé där han på lediga stunder satt och täljde på sina ”trägubbar”. Sina modeller fann han under promenader på Lunds gator; men även bland kunderna i raksalongen.

Georg Hallgren avled i oktober 1920 och lämnade efter sig en mängd ”gubbar”. Många finns säkert ännu i de lundensiska hemmen. I Lunds Dagblads dödsruna om Hallgren den 4 oktober 1920 kunde man bland annat läsa att ”han täljde en hel del Lundafigurer i Döderhult-manér. Många av dem voro verkligt träffande, och de gjorde Hallgren till en känd person i orten.”

Ett gäng av Georg Hallgrens ”gubbar”. Foto Ulrika Burman.

I Kulturens samlingar finns 19 stycken av Hallgrens träfigurer. Du kan se dem alla i vår samlingsdatabas Carlotta online.

Text: indendent Ulrika Burman

10 kommentarer på “En glimt av det tidiga 1900-talets Lund

  1. Tack! Första gången jag ser en bild på min farfar Georg Hallgren. Min pappa Sten var endast 6 år när hans far, Georg Hallgren, avled.

    1. Jätteroligt att du såg vårt inlägg här på bloggen, så du fick se porträttet av din farfar! 😀

    2. Det var Stens bror Knut (min farfar) som hade ett bevarat foto på deras far Georg Hallgren som min far (Stig) sedan övertog tillsammans med flera snidade figurer. Fotot är numera i min ägo. Monica Perstoft

    1. Jag ska kolla med intendent Ulrika Burman, om hon kan svara på det genom en bild. Har du en mejladress vi kan skicka den bilden till i så fall?

      Återkommer!

      Vänliga hälsningar
      Maria Bohlin, kommunikatör

    2. Hej igen!

      Ulrika Burman hälsar:
      ”Om Lars Axenfjord tittar på bilderna i Carlottalänken så kan jag se att det finns fina bilder på signaturer på KM 38519.1, KM 38519.5, KM 75578, KM 75581 och KM 75583.”

      Klicka alltså på länken som ligger efter sista bilden i blogginlägget, och gå till de KM-nr Ulrika nämner. 🙂

      Vänliga hälsningar
      Maria Bohlin

      1. Tackar så mycket.
        Jag kan konstatera att George Hallgren är upphovspersonen till den figur jag har i min ägo.
        Men vet Ej vem det föreställer.

    1. Hej igen! Vi har en trärelieff i våra samlingar av Henning Åkerman, men det finns inga mer uppgifter om honom och inte någon hänvisning till någon artikel i någon av våra årsböcker.

      Du kan se trärelieffen här (föreställer Henrik Schartau): https://carl.kulturen.com/web/object/427408 (kopiera länken och klistra in i webbläsare)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *