Kulturens blogg

Utlån av GAN-verk till Danmark

Gösta Adrian-Nilsson "Le Arbres coupés", 1924, opd. Ur Kulturens samlingar.

Besöker du konstmuseet Gl. Holtegaard, beläget norr om Köpenhamn,  i höst har du möjlighet att se flera av Kulturens verk av Gösta Adrian-Nilsson. Utställningen Mécanique moderne presenterar tre banbrytande modernister; Franciska Clausen, Ferdinand Léger & Gösta Adrian-Nilsson.

Både danskan Franciska Clausen och GAN är pionjärer inom den abstrakta konsten i respektive hemland och båda påverkades starkt av Ferdinand Léger i 1920-talets Paris. Bland de verk som vi har lånat ut till Gl. Holtegaard finns både målningar som permanent visas i vår utställning Modernismen, men också bland annat teckningar, som normalt förvaras i arkivet. Gl. Holtegaard är inrymt i ett lantslott från mitten av 1700-talet med en omgivande välbevarad barockpark och utställningen pågår mellan 27 augusti 2021 till 9 januari 2022.

Gösta Adrian-Nilsson ”Man som arbetar vid maskin”, 1920-1925, blyerts. Ur Kulturens samlingar
Gösta Adrian-Nilsson, Plangeometrisk målning, ca 1930, gouache. Ur Kulturens samlingar.

Vill du istället se Gösta Adrian-Nilsson banbrytande konst på Kulturen i Lund, så besök utställningen Modernismen. En suggestiv, fantasieggande och mycket innehållsrik utställning om en betydelsefull och nydanade period under 1900-talets början.

Text: Anna Lindqvist, intendent på Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *