Kulturens blogg

Första advent nu och förr

Adventsstjärna ur Kulturens samlingar. Foto: Kulturen

Idag är det första advent, och du kanske har pyntat med adventsstjärna, adventsljusstake med levande ljus och/eller elektrisk ljusstake. Kanske har du till och med fått fram lite julpynt. Men visste du att den kristna adventstiden från början var en sträng och allvarlig tid när man skulle försaka och göra bot?

Man skulle vara återhållsam med mat, dryck och festligheter, och inte ta ut julen i förskott. Numera är det ju tvärtom, med glöggfester och pynt, och tiden präglas av en glad förväntan.

När elektriciteten hade gjort sitt intåg i vårt land började butikerna med julskyltning, genom lokala överenskommelser mellan köpmän. Varorna kunde exponeras i bra ljus, vintermörkret till trots. Julskyltningen har i hög grad kommit att bidra till den prägel av fest och försmak av julen som vi sätter i samband med första advent.

Adventsstjärnan i papp på bilden här ovanför kanske en del av er känner igen; kanske har du själv haft eller har precis en sådan? Den är tillverkad av Firma Georg Ågren i Helsingborg, som har tillverkat adventsstjärnor sedan 1945. Det här är deras originalmodell.

Adventsljusstaken, adventsstjärnan och adventskalendern är traditioner som vuxit fram under 1900-talet. Nästa söndag berättar vi mer 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *