Kulturens blogg

Från latrin till kompost på Östarp

Hösten på Kulturens Östarp betyder att det är dags att ta hand om utedassets latriner, som så småningom blir kompost och gör trädgårdens blommor starka och vackra. Ett arbete som är en del av kretslopps- och hållbarhetperspektivet i kulturreservatet/friluftsmuseet. Trädgårdsmästare Kristina Bakran berättar här steg för steg vad som ingår i det arbetet.

Efter cirka ett års förmultning ska förra årets skörd föras över från svarta plasttunnor till latrinkomposten. Latrinkomposterna består av två större kärl i helgjuten plast, med två luftventiler och ett skjutbart lock som förseglar komposten så att inga flugor ska hitta in. Vi har även några tyngder liggande på locken för att de inte ska öppnas av vinden. Våra komposter och de fulla tunnorna står nämligen strax utanför korsvirkesgården Gamlegårds tomtgräns, där vinden ibland kan ta fart ordentligt.

De två latrinkomposterna till vänster, och till höger de svarta plasttunnorna. Foto: Kristina Bakran, Kulturen

Dasstunnorna som du ser på bilden nedan står förseglade i ca ett år innan de hälls i komposten. Den här gången var skörden 20 tunnor, från år 2021. Det var precis på gränsen att allt fick plats.

20 dasstunnor som varit förseglade i ett år ska föras över till latrinkomposterna. Foto: Kristina Bakran, Kulturen

Bilden nedan visar den tomma latrinkomposten, som tidigt i våras tömdes på sitt innehåll för att stärka våra rosor och blomsterrabatten. Ingen latrinkompost får läggas på våra odlingar i köksträdgården. Det finns alltid en risk med latrin från människor och därför ska den inte läggas på något som ska skördas och ätas.

Tom latrintunna. Foto: Kristina Bakran, Kulturen

I botten på behållaren lägger man i några säckar med sanitetstorv eller vanlig torv. Jag blandar gärna in lite löv i botten också.

Naturtorv. Foto: Kristina Bakran, Kulturen
Kristina tillsätter också lite löv i botten på latrinkomposten. Foto: Kristina Bakran, Kulturen

På bilden nedan har ett par latrintunnor öppnats. Doften från latrinen är inte så stark eller obehaglig; vi ser nämligen till att hela tiden varva latrin med torv när tunnorna står i dassen. På så sätt slipper man obehaglig doft och risken för att fluglarver kläcks minskar under den varma sommaren. Det är viktigt att inte tunnornas innehåll blir allt för smetig och urinblött. Dels är det tungt och ganska obehagligt att hantera vid tömning, och dels vill man undvika för blöt kompost när den väl ska tömmas på våren.

Öppnade latrintunnor. Foto: Kristina Bakran, Kulturen

På bilden nedan är de två första tunnorna tömda i behållaren, och även här kan man behöva varva med lite extra torv om det ser för blött ut.

Ett par tunnor latrin har tömts i latrinkomposten. Foto: Kristina Bakran.

Innehållet i tunnan nedan var på gränsen för blöt, vilket inte är optimalt.

Den här tunnans innehåll var på gränsen för blöt, inte optimalt. Foto: Kristina Bakran, Kulturen

På bilden nedan har alla 20 tunnors innehåll kommit på plats i kompostbehållaren. Det är viktigt att ventilerna inte hamnar under latrinens nivåmängd. Komposten behöver ju luft.

Alla 20 tunnor har här tömts i kompostbehållaren. Foto: Kristina Bakran, Kulturen

De tomma tunnorna ska sedan förflyttas till vår vattenkran, en förflyttning på ca 500-600 meter. Ett extra moment som inte alltid är så trevligt om tunnorna är kladdiga.

De tunna latrintunnorna måste flyttas till vattenkranen. Foto: Kristina Bakran, Kulturen

I vår andra behållare, på bilden nedan, ligger ”skörden” från år 2020, som nu bara väntar på att få användas, men det sker alltså inte förrän till våren. Innehållet har sjunkit ihop och är helt doftfritt.

”Skörden” från 2020 som komposterats. Foto: Kristina Bakran, Kulturen i Lund.

Vi använder ett par skurborstar eller gamla diskborstar tillsammans med en vattenslang och linoljesåpa för att tvätta ur tunnorna. Engångshandskar eller gummihandskar använder vi för skydd, och det kan vara smart att ha ett par bra gummistövlar och regnbyxor på sig för att undvika att få latrinrester på sig själv. Tunnorna ska ju återanvändas till kommande säsong och måste tvättas så att de känns fräscha igen.

Tunnorna ska skuras innan de används igen. Foto: Kristina Bakran, Kulturen

Vid latrinkomposterna står nu tunnorna från 2022 prydligt på plats närmast latrinkomposterna. På så sätt har vi ett system som gör att vi alltid håller isär de olika årens tunnor. Stenarna som ligger på de högra tunnorna ska markera årets tunnors slut. Nästa års tunnor ska sedan sättas bredvid.

Foto: Kristina Bakran, Kulturen

Tunnorna på bilden nedan är sköljda, skurade med såpa och sedan sköljda igen. Visst sitter en viss doft av latrin kvar i plasten men doften är inte så obehaglig som man kan tro.

Renskurade tunnor. Foto: Kristina Bakran, Kulturen

Till nästa vår står tunnorna på vädring inne i Gamlegårds stall och sedan är det bara att börja om igen…

Foto: Kristina Bakran, Kulturen
Foto: Kristina Bakran, Kulturen

Text och foto: Kristina Bakran, trädgårdsmästare på Kulturen

2 kommentarer på “Från latrin till kompost på Östarp

  1. Hej, jag har en fråga angående tunnorna som förseglas ett år innan de hamnar i komposten, har de någon ventilation eller är de helt täta?

    1. Hej Veronica!

      Jag ska vidarebefordra din fråga till trädgårdsmästare Kristina Bakran. Återkommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *