Kulturens blogg

Adventsprydnader som sprider ljus i vintermörkret

Foto: Susanne Nilsson/Flickr

Idag är det andra advent, och ni kanske tänder det andra ljuset i en adventsljusstake. Väldigt många fönster pryds nu av adventsstjärnor och elektriska adventsljusstakar, som lyser upp under årets mörkaste tid. Många av de seder vi förknippar med advent har vuxit fram under 1900-talet, och dit hör adventsljusstaken med levande eller elektriska ljus, adventsstjärnan och adventskalendern.

Adventsljusstake med levande ljus

Bruket att tända adventsljus härstammar från en tysk sed, då man från och med första söndagen i advent tände sju ljus, ett för varje veckodag, var och en av de fyra adventssöndagarna fram till jul. Ljusen var placerade i en inomhusgran av mindre bordsformat, och allt som allt kom denna adventsgran att innehålla 28 ljus. Så småningom kom adventsgranen att utkonkurreras av adventsljusstaken med fyra ljus – ett för varje söndag i advent. Adventsljusstaken kan numera se ut lite hur som helst – rund eller avlång i alla möjliga material – bara den har plats för fyra ljus.

Elektrisk adventsljusstake

Det var Oskar Andersson som 1934 kom på idén att skapa en elektrisk ljusstake. Han arbetade på Philips som tillverkade elektriska julgransbelysningar. De var avsedda för 120 volt, men vid den här tiden var spänningen på landsbygden fortfarande 220 volt. Därför returnerades en hel del kasserade julgransbelysningar till Philips fabriker, och Oskar Andersson började experimentera med dem. Han köpte en bågformad ljusstake avsedd för stearinljus och monterade sju lampor från julgransbelysningen i den. Denna prototyp finns bevarad i Nordiska museets samlingar, och du kan se den på bilden här nedanför. 1939 lanserade Philips de första elektriska adventsljusstakarna för försäljning.

Oskar Anderssons prototyp till en elektrisk adventsljusstake finns bevarad på Nordiska museet. Foto: Ridde Johansson/Digitalt museum

Adventsstjärna

Adventsstjärnan är en symbol för Betlehemsstjärnan, som vägledde de tre vise männen till Jesusbarnet i stallet. Inspirationen kom ursprungligen från det gamla bondesamhällets sed med stjärngossetåg under Trettonhelgen, då pojkar gick runt i byarna och framförde sånger eller skådespel från bibelns berättelse om stjärnan över Betlehem.

De första pappersstjärnorna tillverkades i Tyskland inom den kristna väckelserörelsen Herrnhutismen. Herrnhuternas stjärna är klotformad med många taggar åt olika håll. Produktionen av stjärnor utvecklades till fabrikstillverkning och började exporteras.

1934 började adventsstjärnorna från Tyskland importeras till Sverige, och Grahns pappershandel i Lund ska ha varit först ut med detta. Dessa stjärnor var platta med bara fem uddar och var avsedda för elektriskt ljus. 1941 började Erling Persson (som sex år senare grundade Hennes & Mauritz) att tillverka ett billigare alternativ till de tyska stjärnorna. ”Tindra Kristall” var en sjuuddig gulröd adventsstjärna i papp med små stjärnformade hål, som snabbt blev en succé.

Den tredje advent kommer vi att berätta om Aina Stenberg-MasOlle, som tecknade Sveriges första adventskalender 1934.

Bildkällor: 

Adventsljusstake i fönster, foto Susanne Nilsson/Flickr https://www.flickr.com/photos/infomastern/31511018700/ 

Den första elektriska adventsljusstaken, en prototyp skapad av Oskar Andersson bevarad i Nordiska museets samlingar. https://digitaltmuseum.se/011023824971/adventsljusstake 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *