Kulturens blogg

Silverkammarens föremål – stulna, återlämnade, inventerade och fotograferade

Ett 20-tal silverföremål har lastats på en vagn för att köras in till fotografering. Foto Kulturen

Den 21 december 2011 gick vi ut med ett pressmeddelande om stulna silverföremål som varit utställda i vår utställning Silverkammaren, som visades i Herrehusets källare. En del av föremålen fick vi tillbaka, men vad hände sen? I detta blogginlägg berättar magasinsföreståndare Johanna Hermansson om stölden, återlämnandet, inventering och fotografering av silverföremålen.

Vid inbrottet 2011 tog sig en maskerad man in i två av montrarna och fick med sig 109 unika silverföremål. 84 av de stulna föremålen var ringar och övriga 25 var örhängen, halsband och armband. Det handlade framförallt om allmogeföremål, främst samiska och skånska silversmycken. Föremål från 1500–1800 talet, i de flesta fall unika.

Året därpå, en tidig morgon i februari, hittar en av Kulturens medarbetare en påse vid personalingången innehållande flertalet smycken från stölden. Utställningen Silverkammaren hade då blivit nedpackad, av rädsla för fler stölder.

Noggrann inventering

2020 väcks samlingen åter till liv! En noggrann inventering av föremålen som ingick i utställningen Silverkammaren påbörjas. Intendent Anna Lindqvist har med hjälp av tidigare tagna bilder från utställningen, Kulturens databas Carlotta, gamla katalogkort och Kulturens identifikationsmärkning fått bättre ordning på föremålen.

Detta kan man tycka borde vara ett mindre problem då alla föremål ska vara katalogiserade och märkta med ett identifikationsnummer, ett så kallat KM-nummer. Tyvärr har dessa genom åren blivit otydliga eller rent av putsats bort. Ha i åtanke att märkningen av flertalet föremål utfördes för mer än 100 år sedan. Under åren som gått har märkningen både bättrats på och/eller kompletterats med nya märkningar. När detta gjorts har tyvärr siffror förväxlats och föremål har fått samma nummer som ett annat liknande föremål.

Små silverföremål kan vara märkta både två och tre gånger. Dessvärre är dessa inte alltid kompletta eller helt lätta att tyda. Foto Kulturen
Hur föremålen har märkts upp har varierat under årens lopp. Foto Kulturen

Fotograferas igen

Det är då de gamla katalogkorten och negativen plockas fram, med hopp om att de tidiga väl utförda beskrivningarna och svartvita bilder av de snarlika föremålen ska leda till rätt KM-nummer på respektive föremål.

Med den återupprättade ordningen bland föremålen passar vi nu på att göra en ny bilddokumentation. Med handskar på händerna plockas silverföremålen fram för fotografering av Kulturens föremålsfotograf. Föremålen märks sedan av konservator med rätt KM-nummer och sist men inte minst kopplas bilderna till rätt objekt i vår databas.

Snart finns alla nytagna bilder på silverföremålen för allmän beskådan. Den som vill har möjlighet att söka på ”silver” i databasen Carlotta och ta reda på mer om de enskilda föremålen.

I ett mörklagt magasin står föremålsfotografen Nelly Hercberg och fotograferar silverföremål på löpande band. Foto Kulturen

Dyker upp i utställningar

Kulturen ställer också ut valda silverföremål i nyproducerade utställningar för att låta dem berätta den historia museet vill förmedla till besökarna. Våren 2022 invigdes Kaffe – En het historia där man kunde kika in i en skattkammare och se ett 20-tal silverföremål med anknytning till traditionsenliga kaffeceremonier. Denna utställning är nu nedplockad, men silverföremålen kommer alltid vara aktuella och några av dem dyker säkert upp i kommande utställningar på Kulturen i Lund.

Text: Johanna Hermansson, magasinsföreståndare och konservator på Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *