Kulturens blogg

Föremål från IM:s grundare Britta Holmström

Föremål som tillhört Britta Holmström. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen

Nyligen avslutade vi registrering och fotografering av föremål knuta till Britta Holmström, grundaren av IM (Individuell Människohjälp). Med tanken på omvärldsläget och det pågående kriget i Ukraina vill vi vidarebefordra Britta Holmströms historia och påminna om det viktiga arbete som många frivilligorganisationer utför.

Registrering i databasen och fotografering av föremål är exempel på arbetsuppgifter som sker ”bakom kulisserna”, som våra besökare inte ser. Arbetet med föremålen på Kulturens magasin omfattar såväl avancerade och kunskapskrävande insatser som enkla, konkreta och vardagliga arbetsuppgifter.

IM hjälper krigsdrabbade Ukraina

Under hösten 2021 togs föremål som tillhört IM:s grundare Britta Holmström in i samlingarna, och i vår har de registrerats och fotograferats. IM – Individuell Människohjälp – är en av de organisationer som nu jobbar för att hjälpa det krigsdrabbade Ukraina. Ibland sammanfaller arbetet på magasinet med det som händer runt omkring i världen…

Britta Holmström (1911–1992) var en svensk biståndsarbetare och politiker. Hon blev fil. kand. vid universitetet i Lund 1935, med ämnena nationalekonomi, filosofi och religionshistoria. År 1938 tog hon initiativ till Praghjälpen, senare omdöpt till Inomeuropeisk Mission (numera Individuell Människohjälp), vars ordförande hon blev 1947.

Britta Holmström 1954. Foto: Hagblom foto. Från Lunds universitetsbiblioteks bildsamlingar.

Pris till Britta Holmströms minne

Under åren efter andra världskriget organiserade Britta hjälpcentraler åt nödlidande i Polen, Tyskland och Österrike. Britta Holmström fanns med i IM´s ledning nästan fram till sin död. Hon hyllades av påven, nominerades till Nobels fredspris och fick som en av få kvinnor Serafimermedaljen. 1961 blev hon hedersdoktor i Lund.

Sedan 1988 delar organisationen IM (Individuell Människohjälp) ut ett årligt pris till Britta Holmströms minne.

Bevarade för framtiden

Många länder och organisationer samarbetar för att kriget i Ukraina ska ta slut och för att hjälpa dem som drabbas av kriget. Det inger hopp. Och nu finns minnet av IM och Britta Holmström bevarat för framtiden genom föremålen vi tagit in i våra samlingar.

IM-märken som nu ingår i Kulturens samlingar. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen

Britta Holmströms föremål i vår samlingsdatabas Carlotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *