Kulturens blogg

Allmogehallens utställningar töms inför ombyggnad

Anja och Per packar föremål i utställningen Skånskt allmogeliv. Foto: Dag Mether.

Nu har vi stängt utställningarna Skånskt jordbruk, Sydsvenskt fiske och Skånskt allmogeliv. Igår började vi tömma lokalerna inför ombyggnaden av Allmogehallen, den byggnad där utställningarna har visats.

Intendent Per Larsson, konservator Dag Mether och praktikant Anja Sundqvist Axelsen plockar ner och packar alla föremål i utställningarna. De använder silkespapper när de packar sakerna i lådor, och ibland behövs också annat mjukt emballage för att dämpa stötar. Lådorna märks med nummer varefter.

Anja packar en jästkrans i silkespapper. Foto: Dag Mether.
Handskar på och silkespapper för att skydda föremålen. Foto: Dag Mether.
Anja packar, Per sköter listan. Foto: Dag Mether.

Varje föremål i våra samlingar har ett eget nummer, ett KM-nummer. Dessa nummer skrivs ner på en lista, varefter föremålen packas. Om föremålet har någon skada eller förslitning görs en notering om det. Listan läggs ner i lådan, en kopia sparas till en pärm, och listan skrivs till slut in i datorn. Det är många föremål som ska hanteras så arbetet kommer att ta lite tid.

Per Larsson noterar på en lista vilka föremål som packas. Foto: Dag Mether.

Nästa steg är att transportera lådorna med föremål till ett föremålsmagasin. Där ska allt packas upp igen, och de föremål som har skador synas av en konservator, som får fatta beslut om huruvida skadan ska åtgärdas direkt eller inte. Sen placeras föremålen in på rätt hylla i magasinet.

Det finns också båtar, vagnar och andra större föremål i utställningarna, som får transporteras till magasinet separat.

Ombyggnaden börjar nästa år

Lekutställningen Pippi Långstrump är öppen till 26 februari 2023, men även den lokalen kommer sedan att tömmas inför ombyggnaden.

Ambitionen är att Allmogehallen efter ombyggnaden ska bli ett ”familjens hus”, med fokus på historia, pedagogik och lek för både yngre och äldre barn. Ombyggnaden delfinansieras med en donation på sju miljoner kronor från Sparbanken Skånes ägare Sparbanksstiftelsen Finn.

Ombyggnaden öppnar upp mellan våningarna för att få in mer ljus och skapa en helhet. Lokalerna tillgängliggörs med hiss, barnvagnsparkering, fler toaletter, kapprum och matplats. Det blir en ny ljus pedagogisk verkstad på första våningen, och även i fortsättningen kommer en lekutställning att inrymmas i huset, en ny utställning varje år. Stuginteriörerna från utställningen Skånskt allmogeliv som har visats på andra våningen kommer att finnas kvar efter ombyggnaden, men utställningen runtomkring blir ny.

Vill du läsa pressmeddelandet om ombyggnaden som vi skickade ut i januari hittar du det i vårt pressrum. Vi ska försöka berätta lite mer här på bloggen om  processen med tömning och ombyggnad. Våren 2024 hoppas vi att allt ska vara klart för invigning.

Intendent Per Larsson med en sockertopp som ska packas ner.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *