Kulturens blogg

Även gosedjur kan drabbas av ohyra

Skadedjursangreppet markerat med en röd cirkel. Inte så lätt att upptäcka. Foto: Johanna Hermansson, Kulturen

Det är inte alla som vet vad en konservator är eller vad de har för arbetsuppgifter. På Kulturen är vi tre anställda konservatorer med ganska olika arbetsuppgifter men alla med samma uppdrag, att rädda föremål!

Man kan rädda föremål på många sätt, ett av dem är genom att upptäcka skadeangrepp orsakade av djur och insekter. Skadedjur som till exempel möss, trägnagare och mal. Detta arbete kallar vi IPM, ”integrated pest management”. Genom att sätta ut fällor, kontrollera klimatet och ha kontinuerliga inspektioner kan man i ett tidigt skede upptäcka och förebygga att föremål äts upp av dessa små varelser.

För inte länge sedan gjorde konservator Åsa just detta. Hon inspekterade utställningen Ting för lek som ligger i anslutning till vårt friluftsmuseum. När hon tittade närmare på ett av de sötaste föremålen i utställningen upptäckte hon ett hål i rumpan! En pälsänger hade ätit sig in i bomullsbollen och lämnat en iögonfallande tunnel efter sig (se översta bilden, där det lilla hålet är markerat med en röd cirkel).

Foto: Johanna Hermansson, Kulturen

Då väljer vi på Kulturen att värmebehandla föremålet. När ett föremål som inte anses vara känsligt för snabba temperaturväxlingar angrips av skadeinsekter så är just värme ett effektivt sätt att bli kvitt problemet. Kaninen i detta fall placeras i en försluten påse och sedan i vad vi kallar värmecontainern. Under noga kontrollerad temperaturhöjning så dör skadedjuren och vi kan säkert återplacera föremålet där det anses lämpligt. I detta fall på en hylla i vårt magasin. Under tiden håller vi ett extra vakande öga på andra föremål i Ting för lek.

Foto: Johanna Hermansson, Kulturen

Ett varningens ord, testa inte själv att värmebehandla era föremål hemma. Det kan resultera i brännskador på era kära ägodelar. Ett alternativ kan vara att frysbehandla det utsatta föremålet. Misstänker man att ett föremål är ansatt av skadedjur så kan man packa ner detta i en påse och lägga i frysen/frysboxen i minst tio dagar, detta beroende på hur kall frys man har och vilket material föremålet är tillverkat i. Packa upp föremålet och håll det under uppsikt. Förhoppningsvis är skadedjuren ett minne blott.

Föremål av känsligare karaktär så som intarsia, tavlor, komposit (blandade material) så rekommenderar vi att man i första hand konsulterar en sakkunnig.

Text och foto: Johanna Hermansson, konservator och magasinföreståndare på Kulturen 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *