Kulturens blogg

Uggle-fynd i magasinet när vi egentligen letade efter något annat

Skärpspänne i mässing, från Torsten Ugglas samling som nu ingår i Kulturens samlingar. Foto: Kulturen

Väldigt ofta kommer det förfrågningar från andra museer och institutioner rörande föremålen i Kulturens samlingar. Oftast går det snabbt och enkelt att svara på frågorna och ta fram föremålet, men ibland saknar det efterfrågade objektet en uppgift om var i magasinet det är placerat. Då blir det lite som att leta efter en nål i en höstack! Men hittar vi inte det vi söker efter kan letandet ändå bli en lustfylld upplevelse som ger oss möjlighet att återse sedan länge ”glömda” skatter!

För någon månad sedan kom det en förfrågan från Nationalmuseum i Köpenhamn gällande en arkeologisk remsölja (spänne*). Söljan är ett grävningsfynd från 1917 och är väl dokumenterad och fotograferad, men det finns ingen uppgift om var den har placerats i magasinet.

Under arbetet med att hitta det efterfrågade föremålet letade vi bland såväl arkeologiska föremål som bland föremål med liknande funktion och utseende. Tyvärr återfanns remsöljan inte vid detta tillfälle, men vi stötte på andra fantastiska spännen.

I en av lådorna i Kulturens enorma kubinoster** återfanns en liten samling dräktspännen med ugglemotiv! Ugglor tillhör de mest mytiska och mystiska djuren och har lång tradition som symbol. Den avbildades redan i den forntida egyptiska väggdekoren och förbands med andar, gudar och odödlighet.

Torsten Ugglas samling i kubinoster-lådan. Foto: Ulrika Burman, Kulturen

 

 

Skärpspänne i silver, från Torsten Ugglas samling som nu ingår i Kulturens samlingar. Foto: Kulturen

Under lång tid har ugglan varit symbol för visdom och kunskap. I den grekiska mytologin förknippas den exempelvis med vishetens gudinna Athena. Ugglan har också förekommit i olika sedelärande fabler och även inom folkloren har man under flera hundra år använt ugglan i olika talesätt. Under perioder har den också förknippats med mörka makter och olycka.

Omkring sekelskiftet 1900 blir ugglan som symbol uteslutande använd i positivt syfte. Inom bland annat bildhuggeri samt bild- och boktryckarkonst blir den ett populärt motiv, med hänsyftande på förstånd och lärdom. Även inom arkitekturen blir ugglan vanligt förekommande som fasad- och takutsmyckning. I Lund återfinns symbolen till och med som namn på ett helt kvarter.

Det visade sig att uggle-spännena som vi stötte på i magasinet hade skänkts tillmuseet redan 1950, och kom från sterbhuset efter krigsdomaren och auditören Torsten Uggla (1869-1923). Den adliga ätten Uggla har naturligtvis en uggla på sitt vapen, och kanske var det med anledning av detta som Torsten Uggla en gång skapade sin samling…

I Kulturens samlingar återfinns ugglor på allt från brevmärken och Ex-LIBRIS till vävda textilier, läderarbeten och mönsterförlagor från Kulturens Konstslöjdanstalt. Några exempel ser du nedan.

Skiss från Konstslöjdsanstalten. Foto: Kulturen
Skiss från Konstslöjdsanstalten. Foto: Kulturen

 

 

Utsmyckning i form av uggla, detalj från ett skrivbordsunderlägg i läder, tillverkat på 1950-eller 1960-talet. Foto: Kulturen.

 

Brevmärke ur Kulturens samlingar. Foto: Kulturen

 

Text: Ulrika Burman, intendent och magasinsassistent

* En sölja är ett spänne, en hylsa eller en ring som vanligen används för att hålla samman något, t ex för att stänga en jacka eller hålla ihop ett bälte.

*Kulturens kubinoster är ett kompaktsystem med en total förvaringsyta motsvarande 5700 kvadratmeter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *