Från utställningen Fokus Sápmi. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Fokus Sápmi

Renar, jojk och samernas traditionella dräkt är kanske vad många tänker på när man pratar om samer. Men detta urfolks historia handlar om så mycket mer. Till exempel har fler samer levt på jakt och fiske än på renskötsel, även om Sveriges riksdag 1928 beslutade att de samer som inte var renskötare inte heller skulle ha några samiska rättigheter. Vår utställning Fokus Sámpi ger tillfälle att få veta mer, både om samernas historia och nutid.

Under en visning i utställningen gör vi nedslag i samernas historia. Vad betyder det att de är ett urfolk och en av Sveriges fem minoritetsfolk? Hur utvecklades deras kultur och vad hände när människor söderifrån hittade silver och järn i norr? Hur har landskapet i Sápmi påverkats av utbyggnaden av vattenkraft? Vi berättar också om hur rasbiologin drabbade samerna och om jojkens och slöjdens betydelse i den samiska kulturen.

I utställningen visar vi samiska föremål ur Kulturens samlingar och berättar om denna urbefolknings historia. Vi visar också exempel på nutida samiska kulturella uttryck. Utställningen visas tillsvidare.

Målgrupp: åk 4–gymnasiet
Längd: 60 minuter
Max antal: 30 elever. Klassen delas i två grupper. Den ena gruppen får visning i utställningen och den andra får uppgifter att lösa självständigt tillsammans med läraren. Efter 30 minuter byter grupperna plats.
Pris: 1 100 kr
Koppling till läroplan: LGR 2011 Samhällskunskap s 224 ff

Personlig information

Övrigt

Bokningen

Bokningsansvarig är Ulrika Eriksson, men bokningen kan vid vissa tillfällen bemannas av annan personal.
046-35 04 32 (måndag–fredag kl 9–12)