Barn och lärare i Kulturens friluftsmuseum
Kulturen i Lund får mycket besök från skolor och förskolor, och fungerar som ett stort klassrum. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Här har vi samlat tips och förhållningsregler som gäller vid skolbesök på Kulturen i Lund. Vi vill att ni ska få ut så mycket som möjligt av ert besök, samtidigt som vi bevarar våra kulturhistoriska miljöer.

Observera att det är du som lärare som ansvar för dina elever! Om förhållningsreglerna inte följs har Kulturen rätt att avbryta besöket.

Om ni kommer en grupp från en förskola, grundskola, gymnasium, folkhögskola, Komvux, SFI eller universitet/högskola är det fri entré för både elever och medföljande pedagoger. Fri entré gäller för alla kommuner, inte bara Lunds kommun.* Gruppen måste alltid vara lärarledd.

Meddela vår bokning om ert besök

Om ni tänker besöka oss på egen hand med en grupp vill vi att ni anmäler ert besök till vår bokning senast på onsdagen en vecka innan ni kommer. Då kan vi göra vårt bästa för att ge er ett bra mottagande och se till så att ert besök inte krockar med andra klasser som är här. Du måste föranmäla besöket både om du har Körkort till Kulturen och om du inte har det.

Personlig information

Övrigt

Bokningen

Bokningsansvarig är Ulrika Eriksson, men bokningen kan vid vissa tillfällen bemannas av annan personal.
046-35 04 32 (måndag–fredag kl 9–12)

På egen hand med eller utan Körkort

Om ni vill besöka Kulturen på egen hand gäller museets ordinarie öppettider. Innan vi öppnat kan dock besök göras i vår park och på lekplatsen, ingång genom entrén.

Lärare med Körkort till Kulturen kan även boka besök i utställningar och i  friluftsmuseets hus tisdag–fredag på förmiddagarna innan museet öppnar. Anmäl då besöket till bokningen senast onsdagen veckan innan.

Gå tillsammans med dina elever, det är du som lärare som ansvarar för dem. Eventuell skadegörelse debiteras. Förbered gärna ert besök genom att läsa våra lärarhandledningar.

Håll uppsikt över barnen

Det är inte tillåtet att leka i våra utställningar och i friluftsmuseet. Tänk på att vi visar gamla föremål som vi alla ska vara rädda om. På lekplatsen däremot kan barnen leka under uppsikt av medföljande personal.

Rör inte föremålen i de historiska husen

Besök gärna de historiska husen i friluftsmuseet, men observera att det inte är tillåtet att röra föremålen! Det kan vara svårt för barnen att förstå, så försök förklara tydligt innan ni går in i husen.

Äta medhavd mat

Vid bra väder kan ni ha picknick i vår park. Det finns även sittplatser och bord vid lekplatsen. När vädret är sämre kan ni äta medhavd mat i Arkitekternas hus, som ligger vid lekplatsen. Det lilla huset används som matsal för skolklasser och även andra besökare vid dåligt väder. Boka i förväg om du vill vara säker på att få plats.

Toaletter

Det finns toaletter på flera ställen på museet. Toaletterna finns markerade på besökskartan för Kulturen i Lund.

* Undantaget är vårt Julstök med julmarknad under fredag-söndag vid första advent, då studenter betalar entréavgift.