flyktingar kommer till hyllie tågstation
Foto: Matso Pamucina/Malmö museer

Människors minnen och berättelser är viktiga för att förstå tiden vi lever i. Under tiden september 2015 till juni 2018 samarbetade Malmö Museer, Regionmuseet i Kristianstad, Kulturen och Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet i en dokumentation av olika sidor av flyktingskap, migration och integration, volontärarbete och aktivism. Projektet genomfördes med stöd från Kultur Skåne och Statens Kulturråd.

Dokumentationen utsågs under Sveriges Museers årsmöte den 10 april 2019 till Årets samtidsdokumentation. Det är en jury från DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige – som väljer ut tre finalister från inskickade förslag, och sedan utser en vinnare.

Läs pressmeddelandet

Stort material

Bland det insamlade materialet finns mängder med intervjuer, filmer, tusentals fotografier, deltagande observationer, föremål och skrivna berättelser inskickade av både flyktingar och volontärer. En liten del av materialet har sammanställts i en ca 20 minuter lång film som du kan titta på här:

Även om vårt gemensamma dokumentationsprojekt nu är avslutat fortsätter vi på Kulturen gärna att ta emot era berättelser som blir en del av det material som finns i Kulturens arkiv och i framtiden kan komma att användas för forskning, i utställningar eller andra presentationer. Om du kommit som flykting till Sverige eller om du på olika sätt har varit engagerad i mottagande av flyktingar eller integration så får du gärna även i fortsättningen höra av dig till oss!

Lite längre ner kan du ladda ner pdf:er med information om insamlingen på engelska, tigrinska, pashto, dari, arabiska och svenska!

Kontakta oss om du vill dela med dig eller har frågor:

Charlotte Åkerman, chef på samlingsavdelningen
e-post: [email protected],  telefon: 0765-39 04 16

Karin Hindfelt, intendent
e-post: [email protected], telefon: 0765-39 04 12

Om du inte har e-post kan du skicka din berättelse med vanlig post till:

Kulturen
Box 1095
221 04 Lund

Upprop flyktingar: Vi vill ha din berättelse!

Har du kommit som flykting till Sverige? Vi vill gärna ta del av din personliga berättelse och dina minnen. Ladda ner pdf med uppropet på svenska, engelska, tigrinska, pashto, dari eller arabiska.

Vi vill ha din berättelse, svenska (pdf, öppnas i nytt fönster)

Vi vill ha din berättelse, engelska (pdf, öppnas i nytt fönster)

Vi vill ha din berättelse, tigrinska (pdf, öppnas i nytt fönster)

Vi vill ha din berättelse, pashto (pdf, öppnas i nytt fönster)

Vi vill ha din berättelse, dari (pdf, öppnas i nytt fönster)

Vi vill ha din berättelse, arabiska (pdf, öppnas i nytt fönster)

Upprop engagerad: Vi vill ha din berättelse!

Är eller har du varit engagerad i olika insatser där du kommit i kontakt med människor som flytt till Sverige? Vi vill gärna ta del av din personliga berättelse och dina minnen. Ladda ner pdf med uppropet på svenska eller engelska.

Vi vill ha din berättelse 2 svenska (pdf, öppnas i nytt fönster)

Vi vill ha din berättelse 2, engelska (pdf, öppnas i nytt fönster)