Collage av bilder på midsommarfirande, Skärtorsdagsfirande och Luciakonsert på Kulturen i Lund samt bord med uppdukad fika.
Fotot längst ner till höger från Pixabay, övriga foton Viveca Ohlsson/Kulturen.

Har du medarbetare eller föreningsmedlemmar som är nyfikna på våra svenska traditioner, eller behöver de kanske mer kunskap om svenska företeelser som "fika" och begrepp som "lagom"? Då är du välkommen att boka ett föredrag på svenska, engelska eller tyska. Välj mellan föredragen nedan – vår guide kommer till er!

Personlig information

Övrigt

Bokningen

Bokningsansvarig är Ulrika Eriksson, men bokningen kan vid vissa tillfällen bemannas av annan personal.
046-35 04 32 (måndag–fredag kl 9–12)

Typiskt svenskt!? Från midsommarmagi till fikabröd

Svenska högtider och traditioner bär på många spännande upplevelser. Midsommarnattens magiska stämning, Lucias ljus i vinterns mörker och påskkärringars färgglada upptåg fascinerar.

Lär dig mer om firandet av årets högtider i Sverige förr och nu. Vid en närmare titt har traditioner som vi uppfattar som typiskt svenska, ofta influenser från andra kulturer. Var kommer julgranen och midsommarstången ifrån? Vem var Lucia? Vad är egentligen en julklapp? Det är bara några av många frågor som du får svaren på.

Genom att belysa svenska traditioner och svensk kultur kommer vi även att titta närmare på svensk affärskultur. ”Fika” och ”lagom” är begrepp och företeelser som inte är helt självklara i en internationell kontext. Medvetenhet om kulturella likheter och olikheter är viktiga förutsättningar för att lyckas inom interkulturell kommunikation.

Välkommen att boka ett föredrag som bjuder på nya perspektiv i samband med svenska högtider och svensk kultur! Monika Lennartsson, erfaren guide, kommer till er och berättar.

Tid: 60 min

Pris: 4 900 kr + reseersättning 34 kr/mil

Språk: Svenska, engelska och tyska

Språktillägg: för engelska och tyska 250 kr

Kan bokas alla dagar och kvällar.

Nu är det fest!

I Sverige firas många högtider och traditioner under året. Hör om den mytomspunna midsommarnatten, påskkärringars färgglada upptåg och julbordets många läckerheter.

Lär dig mer om firandet av jul, påsk och midsommar i Sverige förr och nu. Föremål och bilder åskådliggör sederna. Det berättas om några av de olika festerna.

Om man tittar noggrant är mycket som man förknippar med en traditionell julfest inte alls så gammalt och svenskt som man först kan tro och visar egentligen på influenser från andra kulturer. Påskfirandet är idag en blandning av religion, folktro och traditioner. Andra traditioner är gamla och har funnits länge.

Var kommer till exempel julgranen och midsommarstången ifrån? Vem var Lucia? Följ med på en spännande tidsresa och vidga dina kunskaper om traditioner och fester genom tiderna i Sverige!

Välkommen att boka! Monika Lennartsson, erfaren guide, kommer till er och berättar. Föredraget kan även bokas med en högtid som specialtema– jul, påsk eller midsommar.

Tid: 60 min

Pris: 4 900 kr + reseersättning 34 kr/mil

Språk: Svenska, engelska och tyska

Språktillägg: för engelska och tyska 250 kr

Kan bokas alla dagar och kvällar.