Visning i friluftsmuseet.
Visning i friluftsmuseet. Museipedagog Olle Eklund gör en guidad tur med stopp i några av husen i Kulturens park. Foto: Viveca Ohlsson/ Kulturen

Upplev det bästa av Kulturen genom att boka en visning i någon av våra vackra miljöer eller utställningar! Förutom visningar i friluftsmuseet har vi även visningar i våra utställningar.

Boka visning på Kulturen i Lund

Kopparstick från 1580-talet, den äldsta kända bilden av Lund.
Kopparstick från 1580-talet, den äldsta kända bilden av Lund. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Berättelsen om Lund – en resa genom tusen år

Vill du berätta om Lund för dina kunder, dina utländska gäster eller dina anställda? Då kan du boka in en visning på Kulturen i Lund som berättar om stadens fascinerande historia, hela vägen från dess uppkomst till idag. Vi rör oss genom två stadshistoriska utställningar, Metropolis – Lund på medeltiden och En stund i Lund – staden från 1500-talet till idag, som tillsammans tecknar bilden av den över tusen år gamla staden.

Tid: 45 eller 60 minuter
Pris: Vardagar dagtid, 1 200 kr för 45 minuter, 1 400 kr för 60 min, entréavgift tillkommer.  Kvällstid vardagar/samt lördag och söndag under öppettid 2 000 kr för 45 min, 2 400 kr för 60 min. Entréavgift tillkommer under öppettid, vaktkostnad tillkommer utanför ordinarie öppettid.
Antal personer: Max 30 st
Språk: svenska och engelska.
Språktillägg: för engelska 250 kr
Kan bokas vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.

Från utställningen A Sense of Jane Austen.
Från utställningen A Sense of Jane Austen. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Utmana dina kollegor – A Sense of Jane Austen

I den tillfällliga utställningen A Sense of Jane Austen – dräkt & historia visas dräkter från filmatiseringar av Jane Austens romaner Stolthet och fördom, Förnuft och känsla och Övertalning i en lekfull inramning.

Här får du utmana dina kollegor i vett och etikett.  Ni beger er samtidigt ut på en tidsresa till den engelska överklassen runt sekelskiftet 1800.

Hur använde man visitkort på den tiden? Varför var baler viktiga för kvinnor och män? Vem fick skaka hand med vem? Genom att besvara olika frågor tävlar ni gruppvis mot varandra. Vi vandrar i en utställningsmiljö som tilltalar flera sinnen. Under tävlingens gång bekantar vi oss närmare med Jane Austen och hennes böcker. Vi lär känna livsstilen och villkoren i den engelska överklassen runt sekelskiftet 1800 – den värld där Jane Austens romaner utspelas. Med humor och ironi kritiserade Austen tidens snäva kvinnoroll. I böckerna finns en underton av kritik mot överklassens sociala konventioner.

Genom möten med både kvinnliga och manliga karaktärer ur Jane Austens verk väntar utmaningar som grupperna får lösa genom att samarbeta, visa kreativitet och social kompetens.

Tid: 60 minuter
Pris: 3 900 kr
Antal personer: Max 30
Språk: svenska, engelska och tyska
Språktillägg: för engelska och tyska 250 kr
Kan bokas vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.

Interiör från Blekingegården.
Interiör från Blekingegården. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Tävla i föremålskunskap!

Vet du vad en lysekärring är? Har du sett en jästkrans förut? Då har du chansen att vinna över dina kollegor i vår föremålsfrågesport! Vi besöker tre av husen i friluftsmuseet med vår kunniga guide som berättar om personerna som har bott i husen och om föremål som har använts såväl till vardags som till fest. Ni får samtidigt chansen att tävla mot varandra och lära er massor om hur människor har levt under olika tidsperioder och i olika samhällsklasser.

Tid: 60 minuter
Pris: 3 900 kr
Antal personer: Max 30
Språk: svenska, engelska och tyska
Språktillägg: för engelska och tyska 250 kr
Kan bokas vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.

Friluftsmuseet i september
Friluftsmuseet i september. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Introduktion till friluftsmuseet

Om ni aldrig har varit på Kulturen eller om ni vill veta mer om friluftsmuseet och husen som finns där, rekommenderar vi denna visning. Efter en kort introduktion till museets historia och dess färgstarke grundare Georg Karlin tas ni med på en rundvandring i parken. Där får ni ett smakprov på alla de spännande berättelser som finns om våra hus. Var stod Dekanhuset innan det flyttades till Kulturen och vad är egentligen en dekan? Var bodde ”gymnastikens fader” Per Henrik Ling och stämmer det att han lät sina elever öva sig på simning i dammen? Visste du att fördraget ”Freden i Lund” undertecknades i ett av våra hus?

Våra hus representerar ett brett spektra av samhället så som det en gång såg ut. Husen har bebotts av människor ur olika samhällsklasser, i både stad och land och i olika tider.

Tid: Välj mellan 45 minuter eller 60 minuter
Pris: Vardagar (dagtid), 1 200 kr för 45 minuter, 1 400 kr för 60 min (entréavgift tillkommer). Vard.kväll/samt lö, sö (under öppettid) 2 000 kr för 45 min, 2 400 kr för 60 min (entréavgift tillkommer under öppettid, vaktkostnad tillkommer om utanför ordinarie öppettid).
Antal personer: Max 30
Språk:  svenska, engelska och tyska
Språktillägg:  för engelska och tyska 250 kr
Kan bokas vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.
Visningen passar även rullstolsburna.

Nils, Siri och Ninne Andersson.
Nils, Siri och Ninne Andersson i det vi nu kallar Arbetarbostaden.

Människorna i husen

I Kulturens friluftsmuseum finns hus från medeltid till 1900-tal. Vi besöker några av dessa där vi berättar om de människor som har bott här. Hur var livet för familjen Andersson på 1930-talet i Arbetarbostaden? Hur var det att växa upp i professorsfamiljen Thomander? Hur arbetade, åt och sov man i den välbeställda bondgården från Blekinge? Visningen ger en spännande och varierad bild av människor i olika tider och i olika samhällsklasser.

Tid: Välj mellan 45 minuter (2-3 hus) eller 60 minuter (3-4 hus)
Pris: Vardagar (dagtid), 1 200 kr för 45 minuter, 1 400 kr för 60 min (entréavgift tillkommer). Vard.kväll/samt lö, sö (under öppettid) 2 000 kr för 45 min, 2 400 kr för 60 min (entréavgift tillkommer under öppettid, vaktkostnad tillkommer om utanför ordinarie öppettid).
Antal personer: Max 30
Språk:  svenska, engelska och tyska
Språktillägg:  för engelska och tyska 250 kr
Kan bokas vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.

Läs mer om alla hus och byggnader som finns att besöka på friluftsmuseet.

Visning av utställningar

Det går att boka rundturer med guide i Kulturens utställningar, både i basutställningar och tillfälliga utställningar. Kika runt på utställningssidan för att se vilka utställningar vi har.

Visning på våra andra museer

Förutom på Kulturen i Lund kan du boka en visning på Tegnérmuseet, Kulturens Östarp, Livets museum eller Medicinhistoriska museet i Helsingborg.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om de olika museerna.

Interiör från Tegnérmuseet.

Tegnérmuseet

Esaias Tegnér (1782-1846) var en av sin tids mest betydande svenska författare och skalder. Under sin tid som ...
Läs mer
Gårdsbrukare Emma Johansson har en djurvisning för en skolklass.

Kulturens Östarp

På Kulturens Östarp kan du uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur och trädgård i ...
Läs mer

Livets museum

Livets museum är ett medicinhistoriskt museum i Lund som berättar om hur kroppen fungerar. Museet drivs av Kulturen på ...
Läs mer

Medicin­historiska museet i Helsingborg

Medicinhistoriska museet i Helsingborg drivs av Kulturen på uppdrag av Region Skåne, i samarbete med Helsingborgs medicinhistoriska förening. ...
Läs mer

Kontakta bokningen

Våra guidade visningar måste bokas i förväg. Visningarna kan hållas på svenska, engelska eller tyska. Berätta gärna vid bokningstillfället om ni har några speciella önskemål eller behov som kan påverka visningen!

Personlig information

Övrigt

Bokningen

Bokningsansvarig är Ulrika Eriksson, men bokningen kan vid vissa tillfällen bemannas av annan personal.
046-35 04 32, månd-fred kl 9–12