Jul i Thomanderska huset. Foto: Viveca Ohlsson/ Kulturen

Upplev det bästa av Kulturen genom att boka en visning i någon av våra vackra miljöer eller utställningar! Förutom visningar i friluftsmuseet har vi även visningar i våra utställningar, och vi kan också ordna en visning efter speciella önskemål.

Boka visning på Kulturen i Lund

Jul i Thomanderska huset. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Visningar med tidsresa till julen år 1815, 1840 och 1930

Julen bjuder på många traditioner som har sett olika ut vid skilda tidpunkter och i olika samhällsklasser. En del av detta kan ni uppleva på Kulturen.

Vi börjar med glögg och pepparkakor och sedan tar guiden med er på en rundtur. I Blekingegården står julbordet dukat och vi ser hur julen firades hos storbonden Carl Olsson år 1815. Vi stiger sedan in i familjen Thomanders borgliga hem. Där firas jul på 1840-talet med årets nyhet – julgranen! Slutligen går vi till en lägenhet i Arbetarbostaden där Ninne och hans familj firar jul på 1930-talet. Från radion hörs Farbror Sven och hans ”Dans kring granen”.

Tid: 90 minuter
Pris: 4 900 kr för en grupp om max 30 personer
Språk: svenska, engelska och tyska
Språktillägg: 250 kr för engelska och tyska
Kan bokas alla dagar under museets öppettider, samt kvällar. Om ni är ett större sällskap än 30 personer kan vi erbjuda er två visningar parallellt.

Pedagog Olle Ekström har visning i Mäsingestugan. December 2018.

Tävla i föremålskunskap – julversion!

Varför kastas det vedträ in genom dörren på gården hos familjen Olsson? Har ni hört talas om en jultyppa? Hur äter man prästens hår? Och vet ni vad pigan Anna använder en kanonkula till?

Nu har ni chansen att vinna över era kollegor i vår frågetävling kring traditionella julföremål. Vi börjar med glögg och pepparkakor. Sedan besöker vi tre av husen i friluftsmuseet med vår guide som berättar om personerna som har bott i husen och om föremål som har använts såväl för förberedelserna inför julen som vid julfirandet. Ni får samtidigt chansen att tävla mot varandra och lära er massor om jultraditioner förr och nu.

Tid: 90 minuter
Pris: 5 900 kr
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska, engelska och tyska
Språktillägg: för engelska och tyska 250 kr
Kan bokas alla dagar under museets öppettider, samt kvällstid.
Om ni är en större grupp än 30 personer kan vi erbjuda parallella program.

Pedagog Olle Ekström i biblioteket i Thomanderska huset. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Guida guiden – en tävling i berättandets ädla konst!

Har du någon gång drömt om att guida på museum? Nu har du och dina kollegor chansen att prova, i en tävling där det gäller att vara snabbtänkt, verbal och fantasifull. En guide i historiska kläder möter er och demonstrerar hur en typisk visning av ett rum i Kulturens friluftsmuseum går till. Sedan är det er tur! Ni delas in i tre grupper som tilldelas varsitt historiskt rum fyllt med föremål och atmosfär.

Nu har varje grupp tio minuter på sig att fabulera ihop en trovärdig berättelse om rummet och det som finns i det. Vem är det som har bott här, vilken tid befinner vi oss i och vad kan egentligen de märkliga föremålen berätta för oss? Det är alltså inte vetenskaplig korrekthet som är målet utan det gäller att övertyga en publik med en trollbindande guidning av rummets ”historia”. När tiden är ute är det upp till bevis! Dags att guida guiden, och de andra kollegorna. Vilken grupp kammar hem flest poäng för sin visning?

Tid: 60 minuter
Pris: 4 900 kr
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska
Kan bokas alla dagar under museets öppettider, samt kvällar.

Kopparstick från 1580-talet, den äldsta kända bilden av Lund.
Kopparstick från 1580-talet, den äldsta kända bilden av Lund. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Berättelsen om Lund – en resa genom tusen år

Vill du berätta om Lund för dina kunder, dina utländska gäster eller dina anställda? Då kan du boka in en visning på Kulturen i Lund som berättar om stadens fascinerande historia, hela vägen från dess uppkomst till idag. Vi rör oss genom två stadshistoriska utställningar, Metropolis – Lund på medeltiden och En stund i Lund – staden från 1500-talet till idag, som tillsammans tecknar bilden av den över tusen år gamla staden.

Tid: 45 eller 60 minuter
Pris: Vardagar dagtid, 1 200 kr för 45 minuter, 1 400 kr för 60 min, entréavgift tillkommer. Vardagar kvällstid samt lördag/söndag under öppettid 2 000 kr för 45 min, 2 400 kr för 60 min. Entréavgift tillkommer under öppettid, vaktkostnad tillkommer utanför ordinarie öppettid.
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska och engelska
Språktillägg: för engelska 250 kr
Kan bokas vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.

Frost och höst i parken på Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson/ Kulturen

Introduktion till friluftsmuseet

Om ni aldrig har varit på Kulturen eller om ni vill veta mer om friluftsmuseet och husen som finns där, rekommenderar vi denna visning. Efter en kort introduktion till museets historia och dess färgstarke grundare Georg Karlin tas ni med på en rundvandring i parken. Där får ni ett smakprov på alla de spännande berättelser som finns om våra hus. Var stod Dekanhuset innan det flyttades till Kulturen och vad är egentligen en dekan? Var bodde ”gymnastikens fader” Per Henrik Ling och stämmer det att han lät sina elever öva sig på simning i dammen? Visste du att fördraget ”Freden i Lund” undertecknades i ett av våra hus?

Våra hus representerar ett brett spektra av samhället så som det en gång såg ut. Husen har bebotts av människor ur olika samhällsklasser, i både stad och land och i olika tider.

Tid: Välj mellan 45 minuter eller 60 minuter
Pris: Vardagar dagtid, 1 200 kr för 45 minuter, 1 400 kr för 60 min. Vardagar kvällstid samt lördag/söndag under öppettid 2 000 kr för 45 min, 2 400 kr för 60 min. Entréavgift tillkommer under öppettid, vaktkostnad tillkommer utanför ordinarie öppettid.
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska, engelska, franska, italienska och tyska
Språktillägg: för engelska, franska, italienska och tyska 250 kr
Kan bokas vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.
Visningen passar även rullstolsburna.

Nils, Siri och Ninne Andersson.
Nils, Siri och Ninne Andersson i det vi nu kallar Arbetarbostaden.

Människorna i husen

I Kulturens friluftsmuseum finns hus från medeltid till 1900-tal. Vi besöker några av dessa där vi berättar om de människor som har bott här. Hur var livet för familjen Andersson på 1930-talet i Arbetarbostaden? Hur var det att växa upp i professorsfamiljen Thomander? Hur arbetade, åt och sov man i den välbeställda bondgården från Blekinge? Visningen ger en spännande och varierad bild av människor i olika tider och i olika samhällsklasser.

Tid: Välj mellan 45 minuter (2-3 hus) eller 60 minuter (3-4 hus)
Pris: Vardagar dagtid, 1 200 kr för 45 minuter, 1 400 kr för 60 min. Vardagar kvällstid samt lördag/söndag under öppettid 2 000 kr för 45 min, 2 400 kr för 60 min Entréavgift tillkommer under öppettid, vaktkostnad tillkommer utanför ordinarie öppettid.
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska, engelska, franska, italienska och tyska
Språktillägg: för engelska, franska, italienska och tyska 250 kr
Kan bokas vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.

Läs mer om alla hus och byggnader som finns att besöka på friluftsmuseet.

Utställningen id:TRANS. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Visning av utställningar

Det går att boka rundturer med guide i Kulturens utställningar, både i basutställningar och tillfälliga utställningar. Kika runt på utställningssidan för att se vilka utställningar vi har.

Visning på våra andra museer

Förutom på Kulturen i Lund kan du boka en visning på Tegnérmuseet, Kulturens Östarp, Livets museum eller Medicinhistoriska museet i Helsingborg.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om de olika museerna.

Interiör från Tegnérmuseet.

Tegnérmuseet

Esaias Tegnér (1782-1846) var en av sin tids mest betydande svenska författare och ...
Läs mer
Gårdsbrukare Emma Johansson har en djurvisning för en skolklass.

Kulturens Östarp

På Kulturens Östarp kan du uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur ...
Läs mer

Livets museum

Livets museum är ett medicinhistoriskt museum i Lund som berättar om hur kroppen fungerar. ...
Läs mer

Medicin­historiska museet i Helsingborg

Medicinhistoriska museet i Helsingborg drivs av Kulturen på uppdrag av Region Skåne, i samarbete ...
Läs mer

Kontakta bokningen

Våra guidade visningar måste bokas i förväg. Visningarna kan hållas på svenska, engelska eller tyska. Berätta gärna vid bokningstillfället om ni har några speciella önskemål eller behov som kan påverka visningen!

Personlig information

Övrigt

Bokningen

Bokningsansvarig är Ulrika Eriksson, men bokningen kan vid vissa tillfällen bemannas av annan personal.
046-35 04 32 (månd-fred kl 9–12)