Vår på Kulturen. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Upplev det bästa av Kulturen genom att boka en visning i någon av våra vackra miljöer eller utställningar! Förutom visningar i friluftsmuseet har vi även visningar i våra utställningar, och vi kan också ordna en visning efter speciella önskemål.

Boka visning på Kulturen i Lund

Västra Vrams prästgård, med vy in mot gästrummet.
Västra Vrams prästgård, med vy in mot gästrummet. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Tävla i föremålskunskap

Vet du vad en lysekärring är? Har du sett en jästkrans förut? Då har du chansen att vinna över dina kollegor i vår populära föremålsfrågesport!

Vi besöker tre av husen i friluftsmuseet med vår kunniga guide som berättar om personerna som har bott i husen och om föremål som har använts såväl till vardags som till fest. Ni får samtidigt chansen att tävla mot varandra och lära er massor om hur människor har levt under olika tidsperioder och i olika samhällsklasser.

Tid: 60 minuter
Pris: 4 900 kr
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska, engelska och tyska
Språktillägg: för engelska och tyska 250 kr
Kan bokas: alla dagar under museets öppettider, samt kvällstid.
Om ni är en större grupp än 30 personer kan vi erbjuda parallella program.

Pedagog Olle Ekström i biblioteket i Thomanderska huset. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Pedagog Olle Ekström i biblioteket i Thomanderska huset. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Guida guiden – en tävling i berättandets ädla konst!

Har du någon gång drömt om att guida på museum? Nu har du och dina kollegor chansen att prova, i en tävling där det gäller att vara snabbtänkt, verbal och fantasifull. En guide i historiska kläder möter er och demonstrerar hur en typisk visning av ett rum i Kulturens friluftsmuseum går till. Sedan är det er tur! Ni delas in i tre grupper som tilldelas varsitt historiskt rum fyllt med föremål och atmosfär.

Nu har varje grupp tio minuter på sig att fabulera ihop en trovärdig berättelse om rummet och det som finns i det. Vem är det som har bott här, vilken tid befinner vi oss i och vad kan egentligen de märkliga föremålen berätta för oss? Det är alltså inte vetenskaplig korrekthet som är målet utan det gäller att övertyga en publik med en trollbindande guidning av rummets ”historia”. När tiden är ute är det upp till bevis! Dags att guida guiden, och de andra kollegorna. Vilken grupp kammar hem flest poäng för sin visning?

Tid: 60 minuter
Pris: 4 900 kr
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska
Kan bokas: alla dagar under museets öppettider, samt kvällar.

Kopparstick från 1580-talet, den äldsta kända bilden av Lund.
Kopparstick från 1580-talet, den äldsta kända bilden av Lund. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Berättelsen om Lund – en resa genom tusen år

Vill du berätta om Lund för dina kunder, dina utländska gäster eller dina anställda? Då kan du boka in en visning på Kulturen i Lund som berättar om stadens fascinerande historia, hela vägen från dess uppkomst till idag. Vi rör oss genom två stadshistoriska utställningar, Metropolis – Lund på medeltiden och En stund i Lund – staden från 1500-talet till idag, som tillsammans tecknar bilden av den över tusen år gamla staden.

Tid: 45 eller 60 minuter
Pris: Vardagar dagtid, 1 250 kr för 45 minuter, 1 450 kr för 60 min, entréavgift tillkommer. Vardagar kvällstid samt lördag/söndag under öppettid 2 100 kr för 45 min, 2 500 kr för 60 min. Entréavgift tillkommer under öppettid, vaktkostnad tillkommer utanför ordinarie öppettid.
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska och engelska
Språktillägg: för engelska 250 kr
Kan bokas: vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.

Herrehuset. Foto: Viveca Ohlsson/ Kulturen

Introduktion till friluftsmuseet

Om ni aldrig har varit på Kulturen eller om ni vill veta mer om friluftsmuseet och husen som finns här, rekommenderar vi denna visning. Efter en kort introduktion till museets historia och dess färgstarke grundare Georg Karlin tas ni med på en rundvandring i parken. Där får ni ett smakprov på alla de spännande berättelser som finns om våra hus. Var stod Dekanhuset innan det flyttades till Kulturen och vad är egentligen en dekan? Var bodde ”gymnastikens fader” Per Henrik Ling och stämmer det att han lät sina elever öva sig på simning i dammen? Visste du att fördraget ”Freden i Lund” undertecknades i ett av våra hus?

Våra hus representerar ett brett spektra av samhället så som det en gång såg ut. Husen har bebotts av människor ur olika samhällsklasser, i både stad och land och i olika tider.

Tid: Välj mellan 45 minuter eller 60 minuter
Pris: Vardagar dagtid, 1 250 kr för 45 minuter, 1 450 kr för 60 min. Vardagar kvällstid samt lördag/söndag under öppettid 2 100 kr för 45 min, 2 500 kr för 60 min. Entréavgift tillkommer under öppettid, vaktkostnad tillkommer utanför ordinarie öppettid.
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska, engelska, franska, italienska och tyska
Språktillägg: för engelska, franska, italienska och tyska 250 kr
Kan bokas: vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.
Visningen passar även rullstolsburna.

Nils, Siri och Ninne Andersson.
Nils, Siri och Ninne Andersson i det vi nu kallar Arbetarbostaden.

Människorna i husen

I Kulturens friluftsmuseum finns hus från medeltid till 1900-tal. Vi besöker några av dessa där vi berättar om de människor som har bott här. Hur var livet för familjen Andersson på 1930-talet i Arbetarbostaden? Hur var det att växa upp i professorsfamiljen Thomander? Hur arbetade, åt och sov man i den välbeställda bondgården från Blekinge? Visningen ger en spännande och varierad bild av människor i olika tider och i olika samhällsklasser.

Tid: Välj mellan 45 minuter (2-3 hus) eller 60 minuter (3-4 hus)
Pris: Vardagar dagtid, 1 250 kr för 45 minuter, 1 450 kr för 60 min. Vardagar kvällstid samt lördag/söndag under öppettid 2 100 kr för 45 min, 2 500 kr för 60 min Entréavgift tillkommer under öppettid, vaktkostnad tillkommer utanför ordinarie öppettid.
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska, engelska, franska, italienska och tyska
Språktillägg: för engelska, franska, italienska och tyska 250 kr
Kan bokas: vardagar och helger under museets öppettider, samt kvällar.

Läs mer om alla hus och byggnader som finns att besöka på friluftsmuseet.

Förpackning: Elfströms Reporia tvål
Tvålförpackning ur Kulturens samlingar. Foto: Kulturen

Hel och ren på Kulturen!

Kroppen har vi människor gemensam oavsett vilken tid vi levt eller lever i, men hur har synen på hygien och hälsa förändrats genom olika tider? Följ med på en ovanligt intim resa genom historien! Visningen tar er till några autentiska hemmiljöer i Kulturens friluftsmuseum och låter er komma människorna som levt där tätt inpå livet. Visningen ger en inblick i Sveriges utveckling under de senaste århundradena men även perspektiv på vår egen tid.

Tid: 45 eller 60 minuter
Pris: Vardagar dagtid, 1 250 kr för 45 minuter, 1 450 kr för 60 min, entréavgift tillkommer. Vardagar kvällstid samt lördag/söndag under öppettid 2 100 kr för 45 min, 2 500 kr för 60 min. Entréavgift tillkommer under öppettid, vaktkostnad tillkommer utanför ordinarie öppettid.
Antal personer: max 30 st
Språk: svenska, engelska och tyska
Språktillägg: för engelska och tyska 250 kr
Kan bokas: alla dagar under museets öppettider, samt kvällstid. Om ni är en större grupp än 30 personer kan vi erbjuda parallella visningar.”

Utställningen id:TRANS. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Visning av utställningar

Det går att boka rundturer med guide i Kulturens utställningar, både i de permanenta utställningarna och i tillfälliga utställningar. Kika runt på utställningssidan för att se vilka utställningar vi har.

Visning på våra andra museer

Förutom på Kulturen i Lund kan du boka en visning på Tegnérmuseet, Kulturens Östarp, Livets museum eller Medicinhistoriska museet i Helsingborg.

Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om de olika museerna.

Interiör från Tegnérmuseet.

Tegnérmuseet

Esaias Tegnér (1782-1846) var en av sin tids mest betydande svenska författare och ...
Läs mer
Gårdsbrukare Emma Johansson har en djurvisning för en skolklass.

Kulturens Östarp

På Kulturens Östarp kan du uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur ...
Läs mer

Livets museum

Livets museum är ett medicinhistoriskt museum i Lund som berättar om hur kroppen fungerar. ...
Läs mer

Medicin­historiska museet i Helsingborg

Medicinhistoriska museet i Helsingborg drivs av Kulturen på uppdrag av Region Skåne, i samarbete ...
Läs mer

Kontakta bokningen

Våra guidade visningar måste bokas i förväg. Visningarna kan hållas på svenska, engelska eller tyska. Berätta gärna vid bokningstillfället om ni har några speciella önskemål eller behov som kan påverka visningen!

Personlig information

Övrigt

Bokningen

Bokningsansvarig är Ulrika Eriksson, men bokningen kan vid vissa tillfällen bemannas av annan personal.
046-35 04 32 (månd-fred kl 9–12)