Kulturens blogg

Start för arkeologiska undersökningen i kvarteret Sankt Mikael

Här har vi nu börjat med att rensa upp schaktet efter grävmaskinen. Schaktkanten jämnas till så att vi kan ta prover från jorden i syfte att se vad som odlats under 1700- och 1800-talet
Här har vi nu börjat med att rensa upp schaktet efter grävmaskinen. Schaktkanten jämnas till så att vi kan ta prover från jorden i syfte att se vad som odlats under 1700- och 1800-talet. Foto: Annika Knarrström, Arkeologerna

Idag, 2 maj, börjar den arkeologiska undersökningen i kvarteret Sankt Mikael, strax söder om Kulturen. Det är en omfattande undersökning som kommer att pågå fram till oktober, och ni kommer att kunna följa arbetet här på bloggen.

Innan den egentliga undersökningen startade idag har vi tagit bort asfalt och lämningar från senare tider med hjälp av grävmaskin, och dokumenterat efter hand. Lämningarna utgjordes av grunderna till ett tvåvåningshus ut mot Stora Algatan, ”studentkasernen Petersborg”, och ett mindre korsvirkes hus som på sin tid huserade Lunds sista ljusstöperi. Byggnaderna uppfördes 1835-1836 och revs 1959.

Nu är alla arkeologer på plats och vi börjar med att rensa upp undersökningsytan för att klarlägga vilka lämningar som är yngst, så att vi kan börja gräva. Av vad vi kan se hittills tycks det finnas lämningar efter flera generationer av murade hus.

Nästa vecka, den 7 maj, har vi vår första lunchvisning, kl 12.00-12.15. Välkomna!

Läs gärna det förra blogginlägget om undersökningen! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *