Kulturens blogg

Karta och volontärer till historiska uppdrag för barn

En slags karta målad i akvarell, för Kulturens Historiska uppdrag för barn. illustration Olle Ekström/Kulturen.
Illustration: Olle Ekström/Kulturen

Just nu förbereder vi sommarens historiska uppdrag för barn här på museet. I år handlar det om folktro, religion och kampen mellan goda och onda krafter.

Efter att ha tagits emot av en gåtfull völva inne i Metropolis-utställningens mystiska blå lund skickas barnen ut på rafflande uppdrag i friluftsmuseet. Det gäller att samla på sig amuletter till skydd mot onda makter, och samtidigt lära sig mer om historia.

Till sin hjälp har barnen våra duktiga volontärer som precis som förra året kommer bemanna de stationer där uppdragen utförs: Dekanhuset, Västra Vrams prästgård, Bosebo kyrka och Thomanderska huset. Precis som tidigare år kommer volontärerna att vara klädda i tidstypiska kläder och förmedla kunskap om de olika byggnaderna och deras historia. Ett bra sätt att blåsa ytterligare liv i friluftsmuseets miljöer!

Volontärer vid Västra Vrams prästgård.
Volontärer vid Västra Vrams prästgård. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen
Volontärer i Bosebo kyrka.
Volontärer i Bosebo kyrka. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen.

För att hitta till rätt hus får alla varsin karta. Årets variant ser ni här ovan, den är målad av museipedagog Olle Ekström i akvarell- och tuschteknik. Egentligen är det snarare en illustration än en karta. Bilden visar inte vägen, istället är det en del av utmaningen att hålla ögonen öppna och leta upp de byggnader som syns på illustrationen.

16-19 juli samt 23-26 juli kl.13.00 och 14.30 går uppdragen av stapeln med samling i entrén. Programmet ingår i entréavgiften och riktar sig till alla barn från 6 år, i vuxens sällskap. Varmt välkomna!

Se alla sommarsäsongens familjeaktiviteter i vårt kalendarium!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.