Foto Viveca Ohlsson, Kulturen

Nu står du vid Västra Vrams prästgård, eller rättare sagt vid bostadshuset som var en del av den fyrlängade prästgården i Västra Vrams socken, utanför Kristianstad i Skåne. Stig in i huset och se hur det kan ha sett ut hos prästfamiljen Bolmstedt vid mitten av 1700-talet!

Om du passerar hallen och går rakt fram i den stora salen kan du se ett porträtt av prosten Johan Bolmstedt på väggen till höger. Ser du hur hans vakande ögon betraktar dig? Porträttet är målat av den kända 1700-talskonstnären Alexander Roslin – fast det här är en kopia.

Instrumentet som står i stora salen kallas klavikord. Det var ett vanligt klaverinstrument för musicerande i hemmen ända tills pianot slog igenom under 1800-talet.

Kika in i matsalen! Där är det dukat för frukost till herr Lidén, en gäst som stannat till på sin resa till kontinenten. Lägg märke till tekannan och tekoppen från Kina, som står på det lilla bordet.

Innanför matsalen ligger sovrummet. Även om du inte kan stiga in i sovrummet kan du nog se de röda stofftapeterna. De är original och har suttit i huset ända sedan 1700-talet, precis som skogsmålningen på väggen ovanför klavikordet.

I andra änden av den stora salen kan du titta in i gästrummet. På sängen ligger en sängvärmare. Den fylldes med uppvärmda stenar, sen strök man den längs med bädden för att värma upp de kalla lakanen.

Gå tillbaka ut i hallen igen, så kan du se prostens arbetsrum till höger och köket till vänster. Skulle du kunna laga mat över öppen eld?

Lästips:  
I den lilla boken Kulturens friluftsmuseum – så blev det till och historien om sju hus kan du läsa mer om Västra Vrams prästgård och de andra husen som ingår i det här spåret. Finns att köpa i museibutiken för 60 kr.