Kulturens blogg

Träd planterade tack vare mecenatmedel

Nyplanterad Rönn vid Måketorpsboden. Foto: Maria Bohlin, Kulturen
Nyplanterad Rönn vid Måketorpsboden. Foto: Maria Bohlin, Kulturen

Tack till er som i år bidragit med mecenatmedel till plantering av lite större träd i friluftsmuseet på Kulturen i Lund! Träden planterades under senhösten och vi ser fram emot att se dem börja grönska i vår. Under 2020 samlar vi in mecenatmedel för att återställa Fideporten.

I år hade vi som mål att få in mecenatmedel för att plantera fler och lite större träd i Kulturens friluftsmuseum. Under 2000-­talets första decennier har vi varit tvungna att ta ner många av våra träd, för att de blivit gamla och drabbats av sjukdom och skador. Vi har glädjande nog uppnått vårt mål och kunnat plantera tre nya, lite större träd.

Rönn vid Måketorpsboden

Vid den småländska Måketorpsboden som är byggd i slutet av 1700-talet har vi planterat en rönn (se översta bilden). Virke från rönn är fast och tåligt och har ofta använts som slöjdvirke för detaljer som utsätts för hårt slitage, t ex räfspinnar eller träpluggar i fönsterkarmar. Bären kunde användas till t ex gelé eller för att smaksätta brännvin.

Rundhagtorn vid Blekingegården

Vid Blekingegården, en högloftsstuga från en bondgård i Blekinge, har vi planterat ett Rundhagtorns-träd. Det är ett träd som fanns i Blekinge i början av 1800-talet, som är den tid som skildras i detta bondehem. Rundhagtorn blommar vackert och rikligt under våren, och skalbaggar av arter som vi gärna vill ha i friluftsmuseet kommer att trivas i trädet.

Rundhagtorn vid Blekingegården. Foto: Maria Bohlin, Kulturen
Rundhagtorn vid Blekingegården. Foto: Maria Bohlin, Kulturen

Vi ville ha ett träd som inte kommer att växa sig alltför stort (det blir runt 3 meter högt) av flera anledningar: vi vill inte att trädet ska dölja byggnaden eller börja skrapa emot väggar och tak, vi vill inte ha alltför mycket löv att ta hand om under hösten och vi vill inte att trädet ska bli ohanterligt i framtiden.

Skogslind vid Arbetarbostaden

Vid Arbetarbostaden har det tidigare stått en alm, som vi var tvungna att ta ner för ett antal år sedan. Eftersom almsjukan har drabbat Skåne hårt har vi nu i stället valt ett annat träd som passar i stadsmiljö – en Skogslind. Den har ett fint lövverk och krona, och det tål att beskäras om det skulle behövas framöver, för framkomlighet och säkerhet.

Skogslind vid Arbetarbostaden. Foto: Maria Bohlin, Kulturen
Skogslind vid Arbetarbostaden. Foto: Maria Bohlin, Kulturen

Mecenatmedel 2020 till Fideporten

Under 2020 är vårt mål att samla in 250 000 för att återställa Fideporten, som tidigare utgjort entré från Adelgatan till Bosebo kyrka. Porten monterades ner för renovering för några år sedan och har sedan dess varit tillfälligt ersatt av en sluten trägrind.

Fideporten. Bild ur Kulturens arkiv.
Fideporten. Bild ur Kulturens arkiv.

Nu är det hög tid att sätta tillbaka den ursprungliga porten, som är uppförd av sten från Helgo Zettervalls restaurering av Lunds Domkyrka. Vi vill göra friluftsmuseet mer synligt och även erbjuda en fin entré för bröllopsgäster och andra besökare till Bosebo kyrka och parken. Dessutom tycker vi att det skulle vara ett särskilt värde att kunna visa sten från de ursprungliga kyrktornen, lagom till Domkyrkans 900-årsjubileum år 2023.

Vill du bidra?

Vill du också skänka en gåva? Vi välkomnar alla bidrag, stora som små! Sätt in ditt bidrag på plusgiro 3 0611-8 eller swisha till vårt Swish-nummer 123 076 63 37.

Kulturen och dess medlemsförening har en relation som saknar motstycke i Museisverige, och många viktiga delar av museet har sitt ursprung i insamlade eller skänkta medel från engagerade medlemmar. Varje år vänder vi oss till våra medlemmar i en mecenatinsamling med ett särskilt ändamål. Det brukar vara något som av olika skäl är svårt att finansiera genom anslag eller egenintäkter. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *