Kulturens blogg

Kika på utställningsskissen för Elsa Beskows sagovärld

Illustration Elsa Beskow, ur Tomtebobarnen.
Illustration © Elsa Beskow, ur "Tomtebobarnen".

Nu under sista veckan av vår nuvarande lekutställning Hans och Greta tänkte vi ge er en liten glimt av den kommande lekutställningen Elsa Beskows sagovärld, som öppnar lagom till sportlovet.

Vi har utgått från Elsa Beskows fina och fantasifulla illustrationer, kända och älskade av många. I utställningen skapar vi interiörer med inspiration från hennes böcker om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Berättelserna utspelar sig i en svensk småstad på 1840-talet.

Illustration Elsa Beskow, ur Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.
Illustration Elsa Beskow, ur Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.

På utställningsskissen här nedan kan ni få en uppfattning om hur det ser ut när man kommer in i utställningen. Här kan man gå in och hälsa på hos Tant Gredelin där man kan klä ut sig, hos Tant Brun där man kan laga mat och i Tant Gröns trädgård där man kan plantera grönsaker. Man kan även vara elev i Farbror Blås skola. Mellan interiörerna finns både dörröppningar och små kryphål, så man kan ta sig in och ut på flera olika sätt.

Utställningsskiss för Elsa Beskows sagovärld
Utställningsskiss för Elsa Beskows sagovärld

Exteriörerna i lekutställningen – trädgård och natur – blir mer magiska, med inspiration från sagorna Solägget, Tomtebobarnen, Blomsterfesten i täppan och Lasse-liten i Trädgården. Barnen får uppleva de fyra årstiderna genom Elsa Beskows bilder i stort format på väggarna och genom att leka, klättra, åka rutschkana och gå på upptäcktsfärd.

Illustration Elsa Beskow.
Illustration Elsa Beskow.

Även denna gång ger vi också barnen olika uppdrag att utföra, och vi kommer att integrera några föremål från våra samlingar i utställningen. Kulturens utställningsproducent Johanna Lisberg Jensen samarbetar återigen med scenografen Heidi Saikkonen, som även arbetade med våra lekutställningar Hans och Greta, Alice i Underlandet och Mumin.

Hoppas ni blir nyfikna! Vi inviger Elsa Beskows sagovärld lördagen den 15 februari!

6 kommentarer på “Kika på utställningsskissen för Elsa Beskows sagovärld

  1. Hej! Är det några åldersgränser?
   Mitt barnbarn är 2,5 år och älskar när jag läser E.B sagor för henne!

   1. Hej Kerstin!

    Utställningen riktar sig främst till barn mellan 3 och 8 år, du kan absolut ta med din 2,5-åring. Åldersgränsen är satt med tanke på utformningen av lekinslagen, men ni kan säkert ha det mysigt tillsammans i utställningen och ditt barn kan t ex krypa in och ut i olika rum, klä ut sig med din hjälp, åka rutschkana osv.

  2. Hej Eva!

   Utställningen riktar sig främst till barn mellan 3 och 8 år, men det är flera äldre barn som har uppskattat våra tidigare lektutställningar. 🙂

  1. Ja, Elsa Beskows illustrationer och historier är verkligen underbara 🙂 Utställningen öppnar 15 februari och visas till och med 17 januari 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *