Kulturens blogg

Högsta besökssiffrorna på 30 år för Kulturen i Lund!

Friluftsmuseet på Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen
Friluftsmuseet på Kulturen i Lund. Foto: Viveca Ohlsson, Kulturen

Kulturen i Lunds besökssiffror för 2019 är de högsta vi har haft sedan 1990. Bidragande orsaker till detta är att vi har haft utställningar som har dragit mycket publik, att vi på ett lyckosamt sätt satsat på programverksamheten och att vi utökade våra öppettider under 2019.

Antalet verksamhetsbesök* på Kulturen i Lund var 116 754 under 2019. Om man bryter ner siffrorna ser man att 36,5% av våra besökare är barn och unga, och det är glädjande att vi når ut med familjeaktiviteter och skolprogram.

Man ser också att en ungefär lika stor andel kommer från andra länder, nästan 40% av våra besökare bor i ett annat land än Sverige. Lund och Skåne är ett stort och växande turistmål med många besökare som kommer över bron. Speciellt bland turister är det många som kommer för att se friluftsmuseet med kulturhistoriska hus och utemiljöer, som ger en upplevelse av livet i södra Sverige från medeltid till 1900-tal.

Utställningarna under 2019 var publikdragare: lekutställningen Hans och Greta, Elisabeth Ohlson Wallins utställning Id:TRANSKatja of Sweden om Sveriges första internationellt kända modedesigner (visas till och med 23 februari 2020) och Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund om det spännande fyndet av tusentals 1920-talsfotografier under ett golv i Lund. Id:TRANS drog även mycket skolklasser, liksom utställningen Alla ska passa in, en vandringsutställning som vi tog in framför allt för målgruppen skolor.

När det gäller programverksamheten har vi gjort en speciell satsning på skolloven, med både fler och mer genomarbetade programpunkter och utökade öppettider. Det har också resulterat i fler besökare under loven. Föreställningen Lekfulla tidsresor som spelas under några veckor under sommaren är ett väldigt populärt inslag, och fortsätter att dra publik i alla åldrar.

Ett nytt evenemang under 2019 som blev väldigt lyckat var Sisters Tattoo & Art Expo, en tatueringsmässa med kvinnliga tatuerare från olika länder, som hölls på Kulturen en helg i februari. Eftersom mässan drog många besökare och känns helt rätt för ett kulturhistoriskt museum återkommer den även 2020, den 1 och 2 februari.

Det blev stort intresse för visningar och föredrag i anslutning till den stora arkeologiska undersökningen i kvarteret Sankt Mikael i Lund. Fältarbetet pågick maj till oktober 2019, och nu fortsätter projektet med analys och rapportfasen. Läs gärna blogginläggen om undersökningen.

De årligen återkommande evenemangen nationaldagen, midsommarfirandet, Kulturnatten och Julstöket var också väldigt välbesökta 2019.

Förutom utökade öppettider under skolloven har vi också haft kvällsöppet fram till kl 20.00 varje onsdag under 2019. Det fortsätter vi med även 2020, och hoppas att ännu fler utnyttjar möjligheten till kvällsbesök. Välkommen till Kulturen i Lund!

* Verksamhetsbesök = besökare som gått in på museet. Här räknas inte t ex besökare till restaurangen och museibutiken in.

Vi räknar också anläggningsbesök, där vi räknar de som går in genom entrégrinden (besökare restaurang, museibutik, besökare som tittar på runstenarna utanför osv). 2019 hade vi 190 738 anläggningsbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *