Porträtt av Ida Ekelund i utställningen. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen
Porträtt av Ida Ekelund i utställningen "Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund". Porträttet är taget av Maria Jonn. Foto: Nelly Hercberg, Kulturen
Tillsvidare
7 sept 2019–tillsvidare

Våren 2012 görs ett spännande fynd i ett hus i Lund. När ett gammalt golv rivs upp på Stora Gråbrödersgatan 12 i Lund hittar lägenhetsägarna tusentals fotografiska glasplåtar under brädorna. Utställningen Jag ser dig – fotograf Ida Ekelund berättar om upptäckten av denna fotografiska skatt och om den tidigare nästan okända fotografen bakom bilderna.

Vem var Ida Ekelund och hur kom det sig att hon blev fotograf? Vilka var hennes kunder och hur såg fotografens arbete och ateljé ut i början av 1900-talet? Det berättar vi i utställningen, och dessutom visar vi ca 100 av Ida Ekelunds bilder. I det rum som gestaltar Idas atélje kan besökarna ta egna porträtt framför en stor fondmålning, som skapats speciellt för utställningen med inspiration från förlagor från tiden.

Från Nöden till egen firma

Ida Ekelund föds 1884 i Lund och växer upp i stadsdelen Nöden. De som bor där tillhör Lunds allra fattigaste och mest trångbodda. När Ida är tre år dör hennes far, bara 32 år gammal. Modern försörjer familjen genom att sy kläder och städa åt folk.

1912 blir Ida Ekelund anställd som fotografibiträde i Maria Jonns firma, med ateljé på Stora Gråbrödersgatan 12 (Maria var syster till den ännu mer kända lundafotografen Lina Jonn). Maria Jonn är då död sedan två år tillbaka och en tredje syster äger företaget. Sju år senare övertar Ida verksamheten och driver den vidare under namnet Atelier Jonn – Ida Ekelund.

Särskild talang

Ida Ekelund hade en särskild talang som är svår att förvärva – hon kunde få kunderna att slappna av och känna sig bekväma framför kameran. Det skapade en möjlighet för fotografen att verkligen ”se” sina modeller, att komma dem riktigt nära. Ida hade en bred kundkrets. Till atéljen kom fabriksarbetare, studenter, butiksbiträden, grevinnor och professorer. Viktiga livshändelser som konfirmation, studentexamen och bröllop förevigades. Här togs också foton till pass och körkort, eller fina bilder att ge bort till släkt och vänner.

I början av 1930-talet lägger Ida ner sin verksamhet, som inte bär sig då det är ekonomiskt dåliga tider. Hon försörjer sig sedan som hembiträde och städerska. 1982 dör Ida Ekelund, 98 år gammal.

Nästan 8 000 bilder tillgängliga

När Idas bilder kommer till Kulturen ett knappt år efter fyndet under golvet börjar ett omfattande arbete med att rengöra, dokumentera och digitalisera glasplåtarna. Tyvärr är många bilder skadade, men till slut kan nästa 8 000 bilder bevaras och finns nu tillgängliga för allmänheten i museets databas Carlotta (se länk nedan). De flesta av bilderna är tagna på 1920-talet.

Se alla bevarade bilder online

collage av foton tagna av Ida Ekelund, ur Kulturens samlingar.
Foton: Ida Ekelund, ur Kulturens samlingar

Nästan 8 000 av de bilder som hittades kunde bevaras och finns nu tillgängliga för allmänheten i museets databas Carlotta.
Klicka på den här länken för att se alla Ida Ekelunds bilder i vår databas. 

Utställningen öppnade den 7 september 2019 och kommer att visas tillsvidare. 

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Lindforska huset

Huset byggdes omkring 1755 och ligger på ursprunglig plats.
Läs mer
Visas i Lindforska huset på Kulturen i Lund
7 sept 2019–tillsvidare