Fotot till vänster på en modell i en Katja of Sweden-klänning är taget av Claës Lewenhaupt. Till höger en Katja of Sweden-klänning ur Kulturens samlingar.
Fotot till vänster på en modell i en Katja of Sweden-klänning är taget av Claës Lewenhaupt. Till höger en Katja of Sweden-klänning ur Kulturens samlingar. Foto: Kulturen.
Kommande
15 jun, 2019 – 23 feb, 2020

Med egen avdelning på Saks Fifth Avenue i New York, förstasidor på världsledande modemagasin och utsåld kollektion på Harrods i London blev Katja of Sweden – Katja Geiger – Sveriges första internationellt kända modedesigner. Trendkänslig och målmedveten bröt hon med tidens snäva kvinnoideal och gick sin egen väg.

Skånskfödda Katja inspirerades av Kulturen i Lund, och skänkte före sin bortgång en stor samling av sin design till museet. Nu visar vi en stor del av detta för första gången.

2020 skulle Katja Geiger ha fyllt 100 år. Vi firar det med utställningen Katja of Sweden som gör nedslag i hennes färg- och mönsterrika design, och fångar tidsandan från 1960- och 1970-talen.

I utställningen kontrasterar det strama svartvita mot det kulörta lekfulla. Här blandas Katjas kläder, skor och huvudbonader med journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner.

Med Katjas egna ord berättar vi om hur hon gav den moderna kvinnan nya material, snitt och mönster, och hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

Vad jag ville åstadkomma var en frigörelse för kvinnan, genom att erbjuda henne sköna, bekväma, härliga kläder, lätta att sköta och leva i utan att hon skulle behöva tänka på hur de klarade hemmet, jobbet, barnen, resorna, representationen och så vidare.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Textilhallen

Textilhallen stod klar 1960 och är ritad av Klas Anshelm. Det är en utställningshall, speciellt anpassad för ljuskänsliga textilier.
Läs mer
Visas i Textilhallen på Kulturen i Lund
15 jun, 2019 – 23 feb, 2020