Modell klädd i klänning från Katja of Sweden och till höger ett av Katjas färgstarka klänningsmönster. En utställning om Katja of Sweden visas på Kulturen i Lund 15 juni 2019–23 februari 2020
Fotot till vänster på en modell i en Katja of Sweden-klänning är taget av Claës Lewenhaupt. Till höger ett av Katjas klänningsmönster.
Kommande
15 Jun, 2019 – 23 Feb, 2020

I juni öppnar vi en efterlängtad utställning om den svenska modedesignern Katja Geiger (1920–2017). Med sitt företag Katja of Sweden blev hon Sveriges första internationellt kända modedesigner. All egen design som Katja själv hade sparat genom livet skänkte hon till Kulturen 2011, och plaggen är nu en del av våra samlingar. I utställningen visar vi upp hennes stil under främst 1950-talet och 1960-talet på ett lekfullt sätt, och vi berättar om Katja som internationell designer och kvinna i en då mansdominerad bransch.

Att vara bekväm i vackra kläder var tanken som ledde till succé. Katja arbetade med enkla linjer, gärna i grafiskt svart-vitt eller i starka färger och djärva mönster. Inspiration till tygerna hämtade hon från sydsvensk och etnisk folkkonst, ofta från Kulturens samlingar. ”Jag inspireras av svensk allmoge och hemlängtan” har hon sagt.

Hon arbetade dessutom gärna med tyger som tagits fram i samarbete med andra formgivare, bland andra Sven Fristedt, Carl Johan De Geer och Hans Krondahl. För att göra plaggen lättskötta och strykfria tog Katja fram 3T-jersey – Tvätta, Torka, Ta på.

Katja of Swedens succé började i USA, och det var också där hon var allra störst. År 1967 öppnades 19 Katja of Sweden-avdelningar i Saks Fifth Avenues modevaruhus i olika storstäder i USA.

Den 12 januari 2020 är det 100 år sedan Katja Geiger föddes, och vi kommer förstås att fira hennes födelsedag på något sätt, kopplat till utställningen.

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Textilhallen

Textilhallen stod klar 1960 och är ritad av Klas Anshelm. Det är en utställningshall, speciellt anpassad för ljuskänsliga textilier.
Läs mer
Visas i Textilhallen på Kulturen i Lund
15 Jun, 2019 – 23 Feb, 2020