Kulturens blogg

Pärlor av bergskristall hittade på S:t Olofs kyrkogård

De fyra pärlorna av bergskristall delvis framgrävda, bredvid den gravlagde. Foto: Helene Wilhelmson, Sydsvensk arkeologi.
De fyra pärlorna av bergskristall delvis framgrävda, bredvid den gravlagde. Foto: Helene Wilhelmson, Sydsvensk arkeologi.

Kulturens arkeologer hittade förra veckan ett ovanligt fynd i form av fyra pärlor av bergskristall, stora som spelkulor. De framkom i samband med framrensning av en grav på det som en gång var S:t Olofs kyrkogård i Lund.

Pärlorna som hittades har av allt att döma vilat på den gravlagdes bröstkorg. De kan ha ingått i ett radband som använts i samband med bön och andakt.

Arkeolog Mattias Karlsson rensar fram pärlorna vid den arkeologiska undersökningen av S:t Olofs kyrkogård
Arkeolog Mattias Karlsson rensar fram pärlorna vid den arkeologiska undersökningen av S:t Olofs kyrkogård. Foto: Helene Wilhelmson, Sydsvensk arkeologi.

Det är ovanligt att hitta föremål i kristna gravar och i all synnerhet pärlor av ett sådan exklusivt slag. Undersökningen av graven med pärlorna är inte slutförd, så möjligheten finns att fler pärlor väntar på upptäckt.

Text: Mattias Karlsson, arkeolog på Kulturen.

De pågående arkeologiska undersökningarna av S:t Olofs kyrkogård, intill Allahelgonakyrkan i Lund, görs inför bygget av den nya spårvägen. Läs mer i vårt tidigare blogginlägg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *