Kulturens blogg

Ny gestaltning av Onsjöstugan – utemiljön

Emilia Granqvist, praktikant från Hvilans trädgårdsutbildning, gräver odlingsbäddar utanför Onsjöstugan.
Emilia Granqvist, praktikant från Hvilans trädgårdsutbildning, gräver odlingsbäddar utanför Onsjöstugan. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

Som vi berättat i tidigare blogginlägg har vi bestämt oss för att göra en ny gestaltning av Onsjöstugan, eftersom vi för några år sedan fick ny kunskap om dess ursprung. Under mitten av 1800-talet var denna ryggåsstuga ett undantag på en gård i Jonstorp, en by norväst om Höör i Skåne. Trädgårdsmästare Kristina Bakran berättar här om förändringar i utemiljön kring stugan.

Vi kommer att berätta om mor Gunhild och hennes döva son Anders, som bodde i undantaget i mitten av 1800-talet. Vår uppgift med utemiljön är att ge en tolkning av hur ett sådant litet hushåll kan ha sett ut.

Emilia Granqvist, praktikant från Hvilans trädgårdsutbildning, utanför Onsjöstugan.
Emilia Granqvist, praktikant från Hvilans trädgårdsutbildning, utanför Onsjöstugan. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

Vi gräver nu därför odlingsbäddar som till sommaren kommer att innehålla bondtobak, spånadslin och kål. Vi har också rest tre humlestänger, där vi har planterat humle som vi har hittat i ett alkärr nedanför Gamlegård på Kulturens Östarp. Kanske en rest av den humle som Kulturens grundare Georg Karlin lät plantera på 1920-talet?

Här syns humlestängerna, där det i sommar kommer att växa humle.
Här syns humlestängerna, där det i sommar kommer att växa humle. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

Framöver hoppas vi även kunna bygga upp en brunn, och rama in utemiljön med tidsenligt staket och grind.

Text och foto: Kristina Bakran, trädgårdsmästare och pedagog på Kulturen. 

Onsjöstugan är öppen så att du kan gå in och titta, men det finns än så länge inga möbler eller föremål i stugan – men det kommer snart! Planen är att ni ska kunna uppleva omgestalningen av stugan från månadsskiftet april/maj. Håll utkik här på bloggen, för vi kommer att berätta mer om de olika faserna av omgestaltningen under våren!

Läs gärna tidigare blogginlägg om restaureringen och den planerade omgestaltningen. I inlägget Onsjöstugan stängs för restaurering och och ny gestaltning kan du t ex läsa lite om stugans historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *