Kulturens blogg

Kakelugn och karmar i Thomanderska huset

Murarmästare Henrik Nilsson monterar upp kakelugnen i matsalen igen.
Murarmästare Henrik Nilsson monterar upp kakelugnen i matsalen igen. Foto: Maria Bohlin/Kulturen

Den här veckan muras en kakelugn upp igen i Thomanderska huset, samtidigt som timmermännen håller på att laga dörrkarmar till två av rummen på bottenvåningen. Den pågående restaureringen av Thomanderska husets bottenvåning gör vi på grund av skador efter hussvamp.

Murarmästare Henrik Nilsson var här och plockade ner kakelugnen i matsalen för knappt ett år sedan, på grund av sättningsskador som hussvampen orsakat. Nu är Henrik tillbaka för att montera upp kakelugnen igen. Nedan ser du de uppmärkta delarna som lagts ut på golvet inför monteringen.

kakelugnens delar utlagda på golvet
Kakelugnens delar märktes upp när den plockades ner, så att delarna nu kan sättas upp i rätt ordning igen. Foto: Olof Andersson/Kulturen
I början av monteringen av kakelugnen
I början av monteringen… Foto: Olof Andersson/Kulturen

Det är lerbruk av lera, sand och vatten som används för att foga ihop kaklet och tegelstenarna. I videon här nedanför berättar Henrik om monteringen och om varför en kakelugn är så energieffektiv.

Kika gärna in i vår utställning ByggnadsKulturen (som är en del av utställningen Folkkonst & Design) om du vill titta närmre på hur rökkanalerna inne i en kakelugn är konstruerade.

Samtidigt som Henrik Nilsson monterar upp kakelugnen håller våra timmermän på med att laga dörrkarmarna i två av rummen på bottenvåningen. Vi behåller så mycket vi kan av karmarna, men byter ut det virke som blivit skadad av hussvampen. Här nedanför kan du se hur skadad en del av en karm blivit.

En dörrkarm som angripits av hussvamp.
En dörrkarm som angripits av hussvamp. Foto: Olof Andersson/Kulturen

Vi kopierar karmarnas originalutförande och jobbar med handverktyg. Dörrkarmarnas hörn sinkas ihop, på samma vis som man gjorde i början av 1800-talet.

Till höger originalkarmen och till vänster kopian som tillverkats av timmermannen Fredrik Gustavsson.
Till höger originalkarmen och till vänster kopian som tillverkats av timmermannen Fredrik Gustavsson. Foto: Maria Bohlin/Kulturen
Timmermannen Fredrik Gustavsson jobbar med stämjärn.
Timmermannen Fredrik Gustavsson jobbar med stämjärn. Foto: Maria Bohlin/Kulturen

Här nedanför ser du två något olika sinkningsmetoder.

två delar av dörrkarm som ska sinkas ihop
Två delar av en dörrkarm som ska sinkas ihop. I den här konstruktionen finns en liten ”tröskel”, medan den andra dörrkarmen som vi jobbar med är gjord utan tröskel. Foto: Fredrik Gustavsson/Kulturen
Här är en annan typ av sinkning, utan "tröskel".
Här är en annan typ av sinkning, utan ”tröskel”. Foto: Olof Andersson/Kulturen

Läs gärna fler blogginlägg om Thomanderska husets restaurering

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *