Kulturens blogg

Viktigt att få inspirera andra!

Pressvisning av Unika och lika. Från vänster: Tom Wall och Alexander Agrell från Sydsvenskan, kulturarbetstagarna Eva Henriksson och Alice Lundh Papiernik (sittande), studenten Peter Arneson och kulturarbetstagaren Jakob Sandqvist.
Pressvisning av Unika och lika. Från vänster: Tom Wall och Alexander Agrell från Sydsvenskan, kulturarbetstagarna Eva Henriksson och Alice Lundh Papiernik (sittande), studenten Peter Arneson och kulturarbetstagaren Jakob Sandqvist. Foto: Jukka Värelä/Kulturcentrum Skåne

Idag hade Kulturcentrum Skåne pressvisning av utställningen Unika och lika – möten, teckning och samtal som invigs på Kulturen i Lund på söndag. Det var en rolig upplevelse för kulturarbetstagarna som fick prata med journalister och bli fotograferade tillsammans med sina teckningar.

Kulturcentrum Skåne driver en treårig eftergymnasial konstnärlig utbildning och en kulturarbetsplats/ daglig verksamhet. De vänder sig till personer med intellektuella och kognitiva funktionsvarianter och fick Lunds kommuns kulturpris 2017.

Konstlärarna Marianne Andersson och Jukka Värelä har hängt utställningen här på Kulturen i Lund, som visas både i Trädgårdsrummet (direkt efter entrén) och på andra våningen i Vita huset. När det var dags för pressvisning idag kom tre kulturarbetstagare och en student från Kulturcentrum Skåne för att berätta för pressen om det tvååriga projekt som har lett fram till den här utställningen.

– Det var nervöst, men det släppte när man väl kom igång, säger studenten Peter Arneson som har tecknat bilden som pryder utställningsaffischen.

Affisch Unika och lika
Utställningsaffischen pryds av Peter Arnesons teckning av Kjell-Åke Bjärming, musiker och dirigent och före detta rektor för Kulturskolan i Lund.

I projektet har studenter och kulturarbetstagare från Kulturcentrum Skåne mött personer i Lund som ägnat sina liv åt kultur i olika former, till exempel Diana Nunez, Cecilia Nelson, Mariana Manner, Olle Dahl, Staffan Söderberg och Marianne Söderberg. Dessa personliga möten gestaltas i utställningen genom teckningar, textutdrag ur samtalen och bildspel.

– Det var ett härligt möte, säger kulturarbetstagaren Eva Henriksson som fick möta Cecilia Nelson, före detta konsthallschef i Lund.

Hon och de andra kulturarbetstagarna fick vara med om att göra en utställning med självporträtt på Mejeriet under Kulturnatten i Lund i fjol. Det var en spännande upplevelse, men det utställningen visades bara under Kulturnatten. På Kulturen kommer utställningen Unika och lika att visas i två månader.

– Det är intressant att ställa ut konst på andra ställen, inte bara i vår egen lokal. Jag vill att det jag skapar kommer ut, så att jag kan inspirera andra att våga skapa, säger Eva Henriksson.

På söndag får Kulturcentrum Skånes kulturarbetstagare, studenter och lärare möta besökarna när det blir invigning kl 14!

Läs mer om utställningen

Läs tidigare blogginlägg om förberedelserna

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *