Kulturens blogg

Ida Ekelunds släktingar på besök

Ida Ekelunds släktingar samlade i Lundalabbbet på Kulturen. Foto: Anders Jansson/Kulturen

Kommer ni ihåg det fantastiska fyndet av nästan 8 000 fotografiska glasplåtar under ett golv, som visade sig vara bilder av lundafotografen Ida Ekelund från 1920-talet? I söndags hade Kulturens intendent Anders Jansson förmånen att få träffa släktingar till Ida Ekelund, när de kom till Kulturen för en visning.

Nycklar till fotografierna
Släktingarna hjälper oss i arbetet med att identifiera personerna på bilderna, framför allt familjemedlemmar. Särskilt Inger är en eldsjäl i detta arbete. Det är också familjen som har informationen om vem Ida var och inte minst hur hon var. Det ger oss nycklar till hennes bilder.

Porträtt av kvinna klädd i klänning och halsband. Fotograferat i halvfigur. Okänt årtal. Beställare: Sjöstedt. Foto: Ida Ekelund.
Porträtt av kvinna klädd i klänning och halsband. Fotograferat i halvfigur. Okänt årtal. Beställare: Sjöstedt. Foto: Ida Ekelund.

Användning av fotosamlingen
Visningen handlade om varför vi har fotosamlingar på Kulturen och hur vi använder dom. Som exempel visade Anders utställningen Bröllop! där fotografier används för att visa kulturhistoria och hur en tradition alltid är i förändring. I Lundalabbet tittade vi i albumet med Idas bilder och självklart på det uppbrutna golvet där askarna med glasplåtar ligger (en gestalning av hur bilderna hittades). Ganska passande eftersom det också var Arkeologins dag, med massor av grävande barn på Kulturen. Den som gräver finner.

Anders och Idas släktingar samtalade också om hur vi ytterligare kan tillgängliggöra Ida Ekelunds bilder i bokform och i en utställning. Fortsättning följer!

SE OCH LÄS MER: 

Se Ida Ekelunds foton  i vår databas Carlotta

Pressmeddelanden:

Kulturen räddar kulturskatt efter ett unikt fynd i vindsgolv på Stora Gråbrödersgatan

Tusentals fotografier från 1920-talets Lund nu på nätet

Tidigare blogginlägg om Ida Ekelund:

Ateljé Jonn – innehavare Ida Ekelund

Rengöring av de upphittade fotoplåtarna

Ida Ekelunds foton från 1920-talets Lund

Respons på Ida Ekelunds bilder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *