Kulturens blogg

Ida Ekelunds foton från 1920-talets Lund

Foto: Ida Ekelund, ur Kulturens samlingar.

Tusentals fotografier tagna på 1920-talet av Lundafotografen Ida Ekelund finns nu tillgängliga på nätet i vår databas Carlotta. Våren 2013 hittades dessa bilder under golvplankorna vid en renovering. Fotografierna berättar mycket om Lund och Sverige vid den här tiden, men vi vill gärna veta mer om personerna på bilderna. Det får allmänheten gärna hjälpa till med!

– Det är fantastiskt att få in så mycket bilder till våra samlingar från en fram tills nu nästan bortglömd fotograf, säger Anders Jansson som är intendent på Kulturen.

  
Klicka på bilderna för större format och bildtexter 

1920-talets Lund
De flesta av bilderna är från 1920-talet, vilket man kan bedöma genom att se hur människorna är klädda. Bilderna berättar om bröllop, utflykter, idrott, social verksamhet, mode, vänskap, studenter, familjesammankomster, sorg och mycket mer. Några bilder är exakt daterade och är tagna mellan 1917 och 1926.

– Det är släktingar till Ida som har gått igenom alla bilderna och hittat familjemedlemmar. De har gjort ett jättejobb, säger Anders Jansson.

Även en annan privatperson har hört av sig sedan bilderna började läggas ut i databasen. Han hittade sin far bland bilderna.

Utbildades hos Lina Jonn
Ida Ekelund utbildades hos Lina Jonn, en kvinnlig pionjär inom fotografin som hade ateljé vid Bantorget i Lund. Linas syster Maria Jonn var också fotograf, och byggde 1908 ett hus på Stora Gråbrödersgatan 12 för sin fotoateljé. Ida Ekelund började arbeta i Marias ateljé och tog så småningom över verksamheten.

Ett sekel senare hittades tusentals glasplåtar med bilder under golvet när ett par höll på att renovera sin lägenhet på Stora Gråbrödersgatan 12. Bilderna är nu en del av Kulturens samlingar. Efter arbetet med att rengöra glasplåtarna och gå igenom och digitalisera bilderna bedömer Kulturen att alla upphittade bilder är tagna av Ida Ekelund.

– Hon nämns i standardverk om fotografin i Lund, men har aldrig lyfts fram. Hennes bilder är väldigt personliga och det är en fröjd att gå igenom fotografierna, säger intendent Anders Jansson.

Utställning planeras
Vi  planerar att presentera ett urval av Ida Ekelunds bilder i en utställning inom ett par år. Den som tittar igenom bilderna på nätet och kan berätta något om människorna eller händelsen på fotografiet får gärna kontakta Kulturens intendent Anders Jansson på mejladressen [email protected].

Titta på bilderna i databasen Carlotta.  Samlingsnumret för alla bilder som hittades under golvet är KM 93676.

Bakom kulisserna: Respons på Ida Ekelunds bilder

 

10 kommentarer på “Ida Ekelunds foton från 1920-talets Lund

 1. Hej,
  Tänk att få upptäcka bilder under ett par plankor.
  Jag håller just nu på att städa i mitt föräldrar hem. Där fann jag en tavla med 12 kvinnliga studenter med namn från Tekla Åbergs Läroverk 1919, den första Svenska skola som fick examinera kvinnor i Sverige. Bl.a. annat finns Tilda Berling med på bild, som är mor till min farmors systers man. Min pappas kusin hette Hillis Berling, gift Mante.
  Kanske fotografier och namn på dessa kvinnor kan vara till hjälp. Min far bar namnet Jönsson innan min farfars bror och söner bytte till Öste.
  Med vänlig hälsning, Bodel

  1. Hej Bodel!

   Vad spännande att hitta bilder från Tekla Åbergs läroverk! Jag ska visa din kommentar för Anders Jansson, intendent här på Kulturen. Sedan återkommer jag.

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin, informatör

 2. min släkt kommer sedan många generationer tillbaka från Lund och ag skulle gärna vilja titta på Ida Ekelunds bilder. men hittar inte mer än de tre som finns ovan . länken i texten fungerar ej

  1. Hej Susanne!

   Tråkigt att det krånglar när du ska titta på bilderna. Du ska alltså gå in på http://carl.kulturen.com och sedan skriva in KM 93676 (observera att det ska vara mellanslag mellan KM och 93676) i sökrutan uppe i högra hörnet.

   Tyvärr har jag inte hittat något sätt att länka till hela posten KM 93676, utan bara till de individuella bilderna inom den posten. Jag ska kolla med vår it-tekniker eller med en av våra intendenter när de är tillbaka från julledigheten om man kan göra på något annat sätt. Prova en gång till och mejla mig på [email protected] om du fortfarande inte får upp bilderna. Jättebra att du hör av dig, så vi kan undersöka vad som är problemet om det inte fungerar.

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin, informatör

 3. Hej Lena och Sten!

  Ni ska alltså gå in på http://carl.kulturen.com och sedan skriva in KM 93676 (observera att det ska vara mellanslag mellan KM och 93676) i sökrutan uppe i högra hörnet. Sökrutan har en röd ram och när ni skrivit in KM 93676 klickar ni på den röda pilen bredvid sökrutan. Då ska ni få upp 7 908 träffar som ni kan bläddra er fram bland.

  Mejla mig på [email protected] om ni ändå inte kan få upp bilderna.

  (Tråkigt nog kan jag inte länka till posten med alla Ida Ekelunds bilder i databasen Carlotta; det gör det hela mycket krångligare.)

  Vänliga hälsningar
  Maria Bohlin, informatör

 4. Hej Emil K!

  Ursäkta sent svar från oss! Jag ska prata med min kollega som jobbar med databasen Carlotta om att du fick fram en länk direkt till KM 93676 = Ida Ekelunds bilder. Har nu lagt in din direktlänk i det här inlägget, så att det är lättare att hitta direkt till bilderna. Tack!

  Vänliga hälsningar
  Maria Bohlin, informatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *