Kulturens blogg

Respons på Ida Ekelunds bilder

Vårt pressmeddelande och vårt Bakom kulisserna-inlägg om att tusentals av Ida Ekelunds bilder från 1920-talets Lund nu finns tillgängliga i vår databas Carlotta har fått stor spridning i medierna, och vi har också fått mycket respons från allmänheten. Väldigt roligt!

Några privatpersoner har hört av sig om personer på Idas bilder. Oftast har de pappersbilderna i sin ägo och kan därför känna igen personerna på bilden. Bland annat ett barnfoto (som ju annars är omöjligt att identifiera). En uppgiftslämnare skriver så här:

 För en tid sedan fanns det en artikel i Skånskan att Kulturen fått ta emot en samling fotografier från Ida Ekelunds ateljé i Lund. Min familj brukade gå dit när de behövde ett ”riktigt” foto. Eftersom jag tycker om gamla saker och gamla fotografier så tittade jag på fotona på min dator.

När jag kom till sidan 8 så såg jag ett bekant ansikte. Det var min far som ung. Far hette Bror Paulsson och levde 1893-1976.  Fotografierna har nr KM 93676.445, 446 och 447.

 

På nästa sida hittade jag mer. Där finns mina föräldrars bröllopsfotografi. De gifte sej den 8 december 1923 i Domkyrkan. De hette Hilma och Bror Paulsson. Hilma levde 1896-1985. Fotografierna har nr KM 93676.492, 493 och 494.

Även om vi nu har fått en del personer identifierade kan vi nog inte räkna med att det blir så många fler svar.  Alla foton är  tagna senast i slutet av 1920-talet. Men det finns ju så mycket bilderna kan berätta ändå! Som vi berättat tidigare kommer det så småningom att bli en utställning med Ida Ekleunds fotografier.

Läs mer:
Fotografen Claes Gabrielsson skriver om Ida Ekelunds foton från våra samlingar på sin blogg och visar ett fint urval av bilderna från 1920-talets Lund. Välskrivet och väl värt att läsa!

bloggen Minnenas Journal skriver Leone Serrander om Ida Ekelunds foton, och även hon visar ett härligt urval bilder.

Titta på Ida Ekelunds bilder: 
KM 93676 i databasen Carlotta

 

4 kommentarer på “Respons på Ida Ekelunds bilder

 1. Det var mycket intressant att titta på alla bilderna. Jag har hittat en del släktingar.463+464 är Märta Knöös (1902-1976). Hon var min faster, först verksam som handarbetslärarinna och senare som konstnär i Lund där hon bodde sedan 40-talet.
  5944+5945 är min farfar kyrkoherde Alfred Knöös (1861-1949). Från 1920 bodde han i Harlösa och efter pensioneringen i Lund.
  3682 är kyrkoherde Knut Forsberg (1868-1941), verksam i Östra Sallerup.
  3683+3684 Knut Forsberg med hela familjen. Hustrun Frideborg (1867-1954) var syster till min farmor och de fyra döttrarna alltså min fars kusiner. Elsa född 1902 var småskollärarinna, Solvig född 1900 var fil kand, Eva född 1903 var småskollärarinna och Märta född 1905 folkskollärarinna. De fyra systrarna var ogifta och bodde länge tillsammans i en stuga som låg där Ideon Gateway nu ligger. Senare bodde de i samma hus som min faster , Bytaregatan 7 i stan. Den yngsta av dem dog 2004 de andra under 80-talet tror jag.
  Jag har papperskopior av ett par av bilderna.
  Hälsningar Karin Knöös

  1. Hej Karin!

   Åh, så spännande att du kunde identifiera så många personer! Jag ber intendent Anders Jansson mejla dig så att ni upprättar en kontakt. Inför en framtida utställning är det ju väldigt intressant för oss att få höra om du har mer att berätta om dina släktingar. Tack för att du hörde av dig!

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin

 2. Hej!
  Bland Ida Ekelunds bilder har jag identifierat 6 st som föreställer min Mor, Moster och Mormor.
  KM 93676.2085: Bengta Tillqvist, sittande. Stående till vänster: Anna Tillqvist. Till höger: Signe Tillqvist, min Mor, gift Litzén.
  .3434 och .3435: Signe Litzén Tillqvist.
  .3436 och .3437: Anna Tillqvist.
  .6507: Anna, Bengta, Signe Tillqvist.
  Datum för bilderna före 1920.
  Signe född 1894, Anna född 1897.
  Min Morfar, Jöns Tillqvist var under många år vaktmästare på Kulturen, redan under Karlins tid. Mormor hade matlag för studenter och Spykister på Skomakaregatan.

  1. Hej Ulf!

   Så spännande att du kunnat identifiera din släkt! Och tänk att din morfar har jobbat här på Kulturen 🙂 Vi har ju din e-postadress nu så jag lämnar den vidare till intendent Anders Jansson, så att han kan kontakta dig för mer information.

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin, informatör på Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *