Kulturens blogg

Dagens växt – Stinkmålla Chenopodium vulvaria

I juni 2013 berättade jag om att Christel och jag hade spridit ut ett ogräs här på Kulturen. Vem vill ha mer ogräs, tänker ni säkert. I detta fall var det den akut utrotningshotade stinkmållan som fick flytta in i stadskvarteren för att förhoppningsvis gro och trivas här i ett försök att stötta Länstyrelsen i Skånes arbete med att bevara den.

Vi såg inga spår av den under sommaren 2013 men under sommaren 2014 dök den plötsligt upp både på platsen i stadskvarteret och i de krukor där vi för säkerhet skull också drev upp några frö. Och precis som den beskrevs så luktade den fisk! Mycket märkligt, men förklarade dess namn på ett tydligt sätt, stinkmålla.

Nu har jag varit i stadskvarteret igen för att röra om lite i jorden mellan stensättningen för att förhoppningsvis gynna nya fröplantor att gro. Tänk om den verkligen vill fortsätta att leva här hos oss, ett ogräs som vi är mycket rädda om!

2 kommentarer på “Dagens växt – Stinkmålla Chenopodium vulvaria

 1. Hej!
  Jag arbetar på Länsstyrelsen Skåne med stinkmållan och undrar hur det gått med den efter 2015. Vi ser gärna ett samarbete med er framöver om intresse finns. Kontakta mig gärna på mejl nedan.
  Vänliga hälsningar
  Gabrielle

  1. Hej!

   Jag ber vår trädgårdsmästare Kristina Bakran att mejla dig!

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin, informatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *