Kulturens blogg

Rengöring av de upphittade fotoplåtarna

I våras hittade ett par som renoverade sin lägenhet i Lund tusentals glasplåtar med bilder från 1900-talets början under golvet. Plåtarna överlämnades till Kulturen och nu har rengöringen av denna fotoskatt inletts. Den görs av Regis i Malmö. På bilden nedan ses Jamie och Dino när de genomför den första grovrengöringen. Sen ska plåtarna putsas, skannas och läggas i syrafria kuvert innan de slutförvaras i vårt klimatarkiv. Förhoppningen är att det ska bli en utställning med ett urval av bilderna framöver.


Bildplåtarna kommer från en fotografisk ateljé som Maria Jonn startade på Stora Gråbrödersgatan 12 i början av 1900-talet. Den övertogs sedan av Ida Ekelund, så en del av bilderna är tagna av Maria Jonn och en del av Ida Ekelund.

Läs mer:
Kulturens pressmeddelande om de upphittade glasplåtarna
Ateljé Jonn – innehavare Ida Ekelund

En kommentar på “Rengöring av de upphittade fotoplåtarna

  1. Av en slump kom jag in på Kulturens hemsida , såg intressanta rader om glasplåtsamlingen! För en kännedom vill jag berätta om min mans o min bok ”En bygdefotografs vardagsbilder” som handlar om en samling som vi fann 1965. Glasnegativen från 20-talets första år donerade vi till Höörs kommun för tre år sedan. De bästa bilderna skrev jag etnologiska kommentarer till och resultatet blev en bok. den borde ni ha i handbiblioteket ! Boken finns bara kvar hos oss, tre ex återstår! Den kostar 295 plus frakt 48 kr. Bästa hälsningar till mitt ” gamla museum” o de kollegor som fortfarande jobbar, tex Anders Jansson….. Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *