Kulturens blogg

Golvet är gult, tapeterna är uppsatta!

Kulturens målare Rickard Öhman målar matsalsgolvet gult.
Kulturens målare Rickard Öhman målar matsalsgolvet gult. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Tapeterna i Thomanderska husets förmak har kommit på plats, och matsalsgolvet har målats gult. Nu ska golvet härda i några veckor, sen ska vi börja sätta tillbaka möblerna i de rum som har restaurerats efter angrepp av hussvamp. Vi hoppas kunna öppna bottenvåningen igen under sommaren.

I mars berättade vi om nytrycket av förmakets tapet här på bloggen, och sedan dess har vår målare Rickard Öhman satt upp den vackra tapeten på förmakets väggar. Det är samma mönster som tidigare, men färgerna är intensivare och vackrare. Lim & Handtryck i Mölndal har gjort ett jättefint arbete med att specialtillverka tapeten åt oss.

Före uppsättning av de nytryckta tapeterna. Foto: Rickard Öhman/Kulturen
Före uppsättning av de nytryckta tapeterna. Foto: Rickard Öhman/Kulturen
Den nytryckta tapeten på plats. Foto: Rickard Öhman/Kulturen
Den nytryckta tapeten på plats. Foto: Rickard Öhman/Kulturen

Vår målare Rickard har nu också målat golvet i matsalen gult. Vi har berättat om varför vi valde den gula färgen i ett tidigare blogginlägg. För att det inte ska bli märken i golvet när vi ställer in möblerna låter vi golvet torka under flera veckor.

Vår målare Rickard har använt linoljefärg till matsalsgolvet. Det är de här två nyanserna som har blandats för att få fram rätt nyans.
Vår målare Rickard har använt linoljefärg till matsalsgolvet. Det är de här två nyanserna som har blandats för att få fram rätt nyans. Foto: Rickard Öhman/Kulturen
Golvfärgen blandas.
Golvfärgen blandas. Foto: Rickard Öhman/Kulturen
Rickard Öhman målar matsalsgolvet gult.
Rickard Öhman målar matsalsgolvet gult. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Nu hör man då och då intendent Anders Jansson (vår Thomander-expert) och konservator Åsa Tornborg diskutera kring återmöblering, uppsättning av gardiner och så vidare. Vi vet att detta är ett kärt hus för många besökare, och det ska bli väldigt roligt att öppna upp bottenvåningen igen. Förhoppningsvis blir det under första delen av sommaren!

Läs mer om Thomanderska huset

Läs övriga blogginlägg om Thomanderska huset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *