Kulturens blogg

Väggarna målas i Thomanderska huset

Kulturens målare Rickard Öhman håller på att måla väggar och snickerier i Thomanderska husets bottenvåning.
Kulturens målare Rickard Öhman håller på att måla väggar och snickerier i Thomanderska husets bottenvåning. Den skadade tapeten i förmaket till höger kommer att bytas. Foto: Maria Bohlin/Kulturen

Nu har vi kommit så långt i restaureringen av Thomanderska husets bottenvåning att vår målare Rickard Öhman är igång med att måla väggar och snickerier.

Väggarna i pigkammaren, sovrummet och ”farmors rum” har målats om med limfärg. Rickard har använt vit limfärg som grund, som han sedan har blandat med torra pigment. För att hitta samma kulör som väggarna hade målats med tidigare har han fått prova sig fram. Han har blandat i olika pigment, provmålat på en träbit och jämfört med ursprunget, blandat lite till och provmålat igen.

Sovrummet är nu åter i en lite ”smutsig” rosa färg, farmors rum är i en ljus men ändå dämpad grön färg och pigkammarens väggar är tvåfärgade i rosa och grönt, med en grå bård som avskiljare.

Målare Rickard Öhman i dörröppningen mellan förmaket och sovrummet.
Målare Rickard Öhman i dörröppningen mellan förmaket och sovrummet. Golvlisterna är nygjorda och en del av dörrkarmen har bytts ut. Foto: Maria Bohlin/Kulturen

I matsalen kommer vi att låta tapeten sitta kvar, den ska bara rengöras försiktigt på ett par ställen. Det nyinlagda trägolvet ska målas gult, medan trägolven i de andra rummen ska förbli obehandlade.

Målaren visar tre olika gula färprover, som ligger på golvet framför väggen med tapet.
Vi håller på att välja gul färg till golvet i matsalen. Rickard har provmålat tre olika nyanser som han visar här. Det kan bli färgen i mitten… Foto: Maria Bohlin/Kulturen

Vi målar matsalens golv gult av två anledningar. För det första har vi ett kvitto från 1848 på att Thomander betalade för målning av ett gult golv. För det andra har Johan Henrik Thomanders dotter Ida berättat för museet att detta rum hade gult golv. Det var Ida Thomander som på 1920-talet skänkte huset till Kulturen, och sedan hjälpte till med att rekonstruera inredningen så att den liknar familjen Thomanders hem i mitten på 1800-talet.

Vi har fått ersätta en del av snickerierna på grund av hussvampsangreppet som ledde fram till restaureringen, och nu håller vår målare Rickard på att måla alla snickerier i en grå nyans. Taken ska bättras på med limfärg på vissa ställen, men hela taken målas inte.

Nästa steg är att sätta upp nya tapeter i förmaket. Vi har fått riva bort stora stycken för att kunna ersätta skadat väggtimmer. Tapeten får samma mönster som tidigare, men nytrycks av Lim & Handtryck i Mölndal. Det kommer vi att berätta mer om lite längre fram.

Läs gärna fler blogginlägg om Thomanderska huset om du vill veta mer om restureringen.

Läs om Thomanderska huset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *