Kulturens blogg

Nytryck av tapeten i Thomanderska husets förmak

Tapeten i tryckmaskinen hos Lim & Handtryck.
Tapeten i tryckmaskinen hos Lim & Handtryck. Foto: Lim & Handtryck

Förra veckan tryckte Lim & Handtryck i Mölndal upp tapeter åt oss som vi hade specialbeställt till Thomanderska husets förmak. Detta är ett led i den restaurering som pågår av bottenvåningen, efter angrepp av hussvamp. Intendent Anders Jansson berättar mer:

Thomanderska huset flyttades från Paradisgatan i Lund till Kulturen 1925. Det var en gåva till museet av Ida Thomander Warholm, en av döttrarna i familjen Thomander. Huset skulle berätta om familjens liv på 1830- och 40-talen, men särskilt om fadern, Johan Henrik Thomander (professor, domprost, biskop).

Lager efter laget av tapeter

Ida övervakade rekonstruktionen av hemmet och vid nertagningen av byggnaden frilade man lager efter lager av tapeter. Så fick Ida frågan om vilka man skulle välja för att göra nytryck av. ”Tag de vackraste” blev hennes snabba svar. Hon mindes inte vilka som en gång funnits i huset.

Till förmaket (vardagsrummet) på bottenvåningen valde man en rutig tapet, typisk för den tid när familjen bodde här. Ett nytryck gjordes som sedan återigen trycktes om vid en renovering på 1970-talet, dock med lite annorlunda färgskala.

Så nära originalet som möjligt

När det nu blev dags att göra ytterligare en version av tapeten valde vi att färgmässigt trycka den så nära som möjligt efter de färger som finns i den bevarade originaltapeten – lite ljusare, men också lite skarpare i färgerna.

Tapeten är tryckt av firman Lim & Handtryck färg och tapetmakeri  i Mölndal, som vänligt nog har skickat bilderna här till oss.

Text: Anders Jansson, intendent på Kulturen

Färgprover
Färgprover. Foto: Lim & Handtryck
Originaltapeten och den nytryckta tapeten.
Originaltapeten och den nytryckta tapeten. Foto: Lim & Handtryck.
tryckning
Här ser man tapetvåder i slutet av hängtorken och början på nedrullningen från hängtorken. Foto: Lim & Handtryck
Färdigtryckt tapetvåd.
Färdigtryckt tapetvåd. Foto: Lim & Handtryck

Läs fler blogginlägg om Thomanderska huset

Läs mer om Thomanderska huset

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *