Kulturens blogg

Vårfix med buxbomsparterr och fikonträd i museiparken

Trädgårdsmästare Christel Meijerhöffer (längst fram) och trädgårdspraktikant Emilia Granqvist jobbar med buxbomsparterren.
Trädgårdsmästare Christel Meijerhöffer (längst fram) och trädgårdspraktikant Emilia Granqvist jobbar med buxbomsparterren. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

När våren kommer till parken så är det inte bara de ivriga vårstjärnorna som vill sätta fart utan även vi trädgårdsmästare. Under vintern gör vi mycket skrivbordsarbete i form av dokumentation, planering och fortbildning. Nu däremot vill vi ut och gräva och fixa till allt det där vi har planerat och förberett vid vinterns planeringar

Vårstjärna (Scilla forbesii) i friluftsmuseet.
Vårstjärna (Scilla forbesii) i friluftsmuseet. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

Just nu har vi planterat ett litet Bornholmsfikon intill vårt nyligen flyttade fikonträd. Numera står tre fikonbuskar utanför Intendentsbostaden och där kommer de att trivas i det mycket gynnsamma mikroklimat som bildas mellan huskropparna. Det lilla Bornholmsfikonet har vi fått som gåva av en god granne och medlem till Kulturen. Tack Lydia! Dessutom har alla fikonen fått en kantplåt runt sig så att inte vår robotgräsklippare ska störa deras stammar.

Närmast det nyplanterade Bornholmsfikonet, och längre bak våra andra fikonträd, alla med nya kantplåtar runtomkring, som skyddar dem från vår robotgräsklippare
Närmast det nyplanterade Bornholmsfikonet, och längre bak våra andra fikonträd, alla med nya kantplåtar runtomkring, som skyddar dem från vår robotgräsklippare. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

Något annat som sker just nu är att vi fyller på med tegelkross i vår buxbomparterr. Under renässansen fyllde man gärna sin parterr med markmaterial som krossat tegel och kolbitar, och det har vi nu tänkt göra här. Det gamla materialet har nämligen snart tjänat ut sin tid. Det kommer bli fint när vi är klara.

Vi fyller på med tegelkross i vår buxbomparterr.
Vi fyller på med tegelkross i vår buxbomparterr. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

Text och foto: Kristina Bakran, trädgårdsmästare och pedagog på Kulturen

3 kommentarer på “Vårfix med buxbomsparterr och fikonträd i museiparken

 1. Hej!
  Så fint det är med alla era växter och så väl skyltat!

  En information kunde jag inte hitta. Vad är det för ett fruktträd som ni satt som en spaljé i två låga rader i början av skolträdgården?
  Hälsningar
  Jadwiga

  1. Hej Jadwiga!

   Tack, vad roligt att du uppskattar vår park och våra trädgårdar. Jag ska kolla av med trädgårdsmästarna vilken sorts äppelträd det är som är satta som en spaljé i gången in till Skolträdgården. Återkommer!

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin, informatör

  2. Hej igen Jadwiga,

   Trädgårdsmästare Christel Meijerhöffer hälsar att det är en låg spaljé med minst 10 olika sorters äpple och päron, i lagom höjd för barn att plocka frukten.

   Har du fler frågor får du gärna höra av dig direkt till Christel: christel.meijerhö[email protected]

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin, informatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *