Kulturens blogg

Ny gestaltning av Onsjöstugan – maten

Rekvisita-mat som kommer att dukas upp i Onsjöstugan.
Rekvisita-mat som kommer att dukas upp i Onsjöstugan. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

Snart kommer Onsjöstugan att möbleras för att gestalta hemmet som änkan Gunhild och hennes son Anders bodde i 1850. Men vad åt dom för mat i ett undantag?

Vi vet ju inte exakt men vi kan gissa och försöka tänka utifrån de djur de hade och trakten de bodde i. När vi hade bestämt oss för vad vi ville ha anlitade vi dekormakaren Johanna Lönneborg Svedberg för att skapa ny rekvisita-mat till oss.

Nu har leveransen av rekvisitamat kommit, med bovetegröt med honung, blodkorvar, bröd, öl, ägg, drickablandning och en hel del till. Visst ser det äkta ut!

Rekvisita-mat som kommer att dukas upp i Onsjöstugan.
Rekvisita-mat som kommer att dukas upp i Onsjöstugan. Foto: Kristina Bakran/Kulturen

På måndag, den 25 mars, stänger vi tillfälligt Onsjöstugan för att möblera den och ställa i ordning hela interiören. Vi hoppas kunna öppna den igen lagom till påsklovet!

Vi gör en ny gestalning av Onsjöstugan, eftersom vi för några år sedan fick ny kunskap om dess ursprung. Under mitten av 1800-talet var denna ryggåsstuga ett undantag på en gård i Jonstorp, en by norväst om Höör i Skåne. Innan vi började med gestaltningsarbetet restaurerades stugan. Läs mer i tidigare blogginlägg! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *