Kulturens blogg

Väggmålningar gömde sig bakom montrar

När väggmontrarna vid Herrehusets norra vägg på andra våningen monterades bort hittade vi äldre väggmålningar som varit dolda bakom montrarna. Mikael Persson och Rickard Öhman som jobbar med ombyggnaden av huset blev verkligen överraskade när de bakom skivorna skymtade färger och mönster. Målningarna föreställer det skånska landskapet under sommaren. I den mittersta bilden ser man också en kyrka och en skånelänga.

Klicka på bilden för att se den i större format!

Det är ännu inte fastställt från vilken tid målningarna härstammar. De har sannolikt tillkommit efter att Kulturen köpte Herrehuset 1890, och inte när huset tidigare var ett boningshus. I Kulturens arkiv finns ett fotografi av målningarna taget 1930, som du kan se här ovanför. Tyvärr förstördes målningarna delvis när montrarna byggdes upp på 1970-talet.

De gamla landskapsmålningarna sitter precis där Herrehusets nya hiss och brandtrappa ska installeras. Vi får undersöka om det är möjligt att ha målningarna synliga i trapphuset. Eftersom trapphuset ska vara en egen brandcell krävs det att alla brandsäkerhetskrav tillgodoses.

Läs mer om Herrehuset och den pågående renoveringen

Text: Carita Eskeröd, byggnadsantikvarie på Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.