Kulturens blogg

Gör julgransdekorationer från 1800-talet

Den som följer
Samma dekorationer som i HC Andersens saga
Om familjen Thomander hade en julgran kan den säkerligen ha sett ut som i HC Andersens saga Granen: ”på grenarna hängde små nät av färgat papper, varje nät var fyllt med konfekt, förgyllda äpplen och valnötter hängde där och små ljus fästes vid grenarna”. Och som Andersen säger: det var präktigt, alldeles makalöst präktigt.

Varje år gör vi nya nät av silkespapper till granen i Thomanderska gården. Om du var här under Julstöket under första adventshelgen kanske du såg när vår Thomanderexpert Anders Jansson visade besökarna hur man gör. Vi har hittat beskrivningen i boken ”Juletraet Hvordan Moder laerte os at pynte det”.

Gör egna dekorationer
Vill du göra dessa nät själv så gör du så här: Ett silkespapper 20 x 20 cm viks på mitten så att en trekant bildas, viks sedan en gång till mot mitten i en spets och så två gånger till i samma spets. Har du vikt rätt är det nu en liten ”flagga” längst upp – den klipper du bort. Sedan klipper du försiktigt ett hack från varje långsida växelvis. Veckla ut nätet! Lägg en nöt eller något godis i mitten, samla de översta hakarna med en sytråd. Nätet är färdigt att hänga i granen! Det fiffiga är att man inte kan stjäla godiset utan att det märks.
Klicka på bilden för att se den i större format!

2 kommentarer på “Gör julgransdekorationer från 1800-talet

 1. Hej!
  På vårt skolbibliotek har vi ett par böcker från 1968 med titeln Pynt till jul.
  ( Ib Permin & Vibeke Lind )
  Där finns bl.a beskrivningen på nättillverkningen

  1. Vad roligt! Då kanske ni har provat att göra dem på er skola?

   Hälsningar Maria Bohlin, informatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *