Kulturens blogg

Timmer från riven husdel bevaras för framtiden

Anticimex behandlar timmer från Onsjöstugan mot skadeinsekter. Foto: Johanna Hermansson/Kulturen
Anticimex behandlar timmer från Onsjöstugan mot skadeinsekter. Foto: Johanna Hermansson/Kulturen

Onsjöstugans "sommarstugedel" är numera nedmonterad, som vi har berättat om tidigare. Det nedmonterade timret granskades och timmer med historiskt värde sorterades ut för att bevaras in i framtiden.

Konservator Johanna Hermansson och timmermännen Fredrik, Olof och Kristoffer åkte till Stävie häromveckan, där vårt externa magasin för vagnar och mer otympliga saker är stationerade. De behövde göra plats för de nedplockade delarna av Onsjöstugan, som ska flyttas dit för förvaring. Ett nytt pallställ fick ställas på plats, och självbindare, ångmaskin och svänghjul som säkert väger minst 500 kg flyttades till strategiska förvaringsytor.

Stora och väldigt tunga svänghjul fick flyttas för att göra plats för timret i magasinet. Foto: Johanna Hermansson/Kulturen
Det blev nödvändigt med omflyttningar av föemål när det skulle göras plats för timret i magasinet. Foto: Johanna Hermansson/Kulturen

Anticimex jobbade sedan med att skadeinsektsbekämpa timret från Onsjöstugan. Trägnagare har satt tänderna i virket och lämnar försvagat trä och sina karakteristiska hål efter sig. När den behandlingen var avklarad transporterades timret till Stävie och placerades på det nyinstallerade pallstället.

På Kulturen i Lund har arbetet med att lägga tak på den restaurerade Onsjöstugan påbörjats den här veckan. Det kommer vi att berätta mer om!

3 kommentarer på “Timmer från riven husdel bevaras för framtiden

 1. Vad är dessa hjul till? det står att det är svänghjul men det kan väl inte vara rätt? ser ut som transporthjul. Faktiskt att det ser ut som hjul till dessa timmerkärror man hade i usa.

  1. Hej Tore,

   Jag måste höra med våra timmermän, får återkomma nästa vecka. Glad påsk!

  2. Hej igen Tore,

   Timmermannen Olof svarar: Vi flyttade ett svänghjul till ångmaskinen men det är inte det man ser på bilden. Hjulen på bilden är till något jordbruksredskap eller någon vagn.

   Det var alltså en vilseledande bildtext, en missuppfattning på vägen. Jag ändrar nu i bildtexten så att svänghjulet inte nämns där!

   Vänliga hälsningar
   Maria Bohlin, informatör på Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *