Kulturens blogg

Telefonkiosk på väg till Kulturen

Telefonkiosken från Stortorget i Lund är på väg till Kulturen. Telefonkioskerna har blivit allt mindre använda när mobiltelefonerna tagit över men största skälet till flytten är att kiosken farit illa på Stortorget och blivit utsatt för vandalisering.

Modell från tidigt 1900-tal
Kiosken är av en modell som tillverkats i början av 1900-talet, fram till ungefär 1920. En sådan kiosk har stått på Stortorget åtminstone sen 1925, det kan man se på bilden ovan som är tagen just det året (fotot från Firma Per Bagges fotosamling. Reproduktion: Universitetsbiblioteket, Lunds universitet). Den aktuella kiosken är en replik som Televerket tillverkade under 1980-talet.

Restaureras
Den sätts nu i ordning av Folke Ackermann i Spånga som är specialiserad på att restaurera denna typen av objekt. Kiosken målas med linoljefärg efter de kulörer som användes i början av 1900-talet och en ny trätrall tillverkas av ek. Arbetet bekostas av Lunds kommun. Placeringen av kiosken är inte beslutad och inte heller hur den ska användas, ett förslag är vid Lilla torg mellan Ystadhuset och Locus virtutum, har du nåt förslag så hör gärna av dig till [email protected].

Text: Henrik Borg, stadsantikvarie/byggnadsantikvarie på Kulturen 

Stortorget med telefonkiosk 1932. Fotot från Firma Per Bagges fotosamling. Reproduktion: Universitetsbiblioteket, Lund universitet.
I telefonkiosken fanns ursprungligen en apparat som den här. Foto: Folke Ackermann
Telefonkiosken på Stortorget i Lund. Foto: Henrik Borg/Kulturen

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *