Kulturens blogg

Var du med och skapade Hjärtprojektet?

Var dina barn eller någon du känner med och gjorde Hjärtprojektet på Skönadalsskolan i Hofterup läsåret 2005/2006? Nu hänger de textila konstverken från projektet på Kulturen, och öppnar som en tillfällig del av utställningen Folkkonst & Design i helgen.
  

  
Klicka på bilderna för att se dem i större format. 

Förskoleklasser och lågstadiet
Hjärtprojektet var ett gemensamt projekt i textilslöjd för elever från förskoleklasser och lågstadiet. Förskoleklasserna tovade ”önskebollar”. Bollarna rymmer barnens tankar kring vänskap, värme och barnens önskningar – vilka önskningar är det bara de själva som vet! Du ser dem upphängda i grenen på översta bilden. Samma barn fick också filta hjärtan av ull – kärlekssymboler i regnbågens alla färger.

Kombinationen av tovade kroppar, filtade detaljer i ull och skira vingar av tyll blir till vackra små trollsländor som symboliserar drömmar om vänskap och glädje hos eleverna i första klass.

Lära sig samarbeta
Den stora bonaden med 160 hjärtan är ett gemensamt arbete mellan eleverna i de olika årskurserna. Jeanstyget, som eleverna tagit med hemifrån, fylldes med hjärtan som, förutom kärlek, symboliserar barnens skaparglädje.  Tiden räckte inte till för att eleverna skulle hinna avsluta vars sitt hjärta – utan en elev fick påbörja det och någon annan avsluta. Detta var inte alltid så populärt då man gärna själv ville bestämma hur hjärtat skulle se ut. Detta var en viktig och lärorik del av arbetet – att lära sig samarbeta.

Under hela projektet fanns arbetet med bildvävens hjärta med. Eleverna vävde in trådar som till slut blev ett gemensamt hjärta. Hjärtat rymmer en förståelse för hur ett tyg blir till men är också en symbol för tankarna bakom projektet – vänskap, kärlek, gemenskap, glädje och värme.

En härlig resa
Elisabet Pennsäter, textillärare på Skönadalsskolan, skriver: ”Som pedagog har det varit en härlig resa genom projektet med eleverna, där vänskap – kärlek – gemenskap – glädje – värme har genomsyrat arbetet. Stoltheten när barnen visat upp sin lilla del i en helhet som gestaltas genom olika symboler och väsen värmer i HJÄRTAT!”

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.