Kulturens blogg

Renovering av Bosebo kyrkas vapenhus

Bosebo kyrkas vapenhus
Bosebo kyrkas vapenhus. Foto: Olof Andersson/Kulturen.

Under september månad kommer Bosebo kyrka att vara stängd, på grund av att våra timmermän ska lägga nytt spåntak på vapenhuset. De kommer också att lyfta upp vapenhuset, som sjunkit ner cirka 5 centimeter i framkant.

Av säkerhetsskäl spärrar vi av kring kyrkan under arbetet, men som vanligt är ni mycket välkomna att ställa frågor till våra timmermän när de arbetar.

Vapenhuset har under de senaste femtio åren sjunkit ner ett par centimeter i framkant vid dörren, vilket resulterat i en sprickbildning på över 5 cm mellan vapenhuset och långhuset. Sprickan syns tydligt på bilden här nedanför.

Här syns sprickan mellan vapenhuset och långhuset tydligt.
Här syns sprickan mellan vapenhuset och långhuset tydligt. Foto: Olof Andersson/Kulturen

För ett år sedan lade våra timmermän nytt spåntak på kyrkans ena sida, det har vi berättat om i ett par blogginlägg  – Taket på Bosebo kyrka restaureras och Så jobbar vi med spåntaket på Bosebo kyrka. Läggningen av vapenhusets spåntak går till på samma sätt, och vi använder stavspån från samma leverantör som förra året. Det är förstås en mycket mindre yta som läggs den här gången, och timmermännen behöver inte arbeta på så hög höjd.

Läs gärna blogginläggen från förra året om du vill veta mer om stavspån och läggning av spåntak! Bara klicka på länkarna ovan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *