Kulturens blogg

Nyupptäckta brev från blivande fru Thomander

Brev skrivna av Emilie Meijer till blivande maken Johan Henrik Thomander under 1830-talet. Foto: Anders Jansson/Kulturen
Brev skrivna av Emilie Meijer till blivande maken Johan Henrik Thomander under 1830-talet. Foto: Anders Jansson/Kulturen

Genom ättlingar till Johan Henrik och Emilie Thomander har vi fått tillgång till brev som skrevs av Emilie under parets förlovningstid på 1830-talet. Detta är ett material som vi trodde var försvunnet, och det är stort både för oss och forskningen att vi nu kan studera breven! Här berättar intendent Anders Jansson mer om upptäckten.

En av Kulturens pärlor är det Thomanderska huset, bostad för professorsfamiljen Thomander mellan 1833 och 1850, med möbler, husgeråd, bibliotek och andra föremål. I Lunds Universitetsbibliotek finns det ett ovanligt stort arkivmaterial med framförallt brev som berättar om familjen och händelser i deras liv. I ett projekt kring familjen Thomander 1995 kunde vi lyfta fram ett tidigare oanvänt material som presenterades i Kulturens årsbok 1996. Här finns bland annat en artikel av mig, intendent Anders Jansson, om Thomanders brev till fästmön Emilie från 1831 till 1834. Eva Helen Ulvros, professor i historia, har tagit sin utgångspunkt i familjen Thomander i sin avhandling och i flera böcker.

Ett scoop

Breven från Johan Henrik Thomander till Emilie Meijer är en fascinerande läsning. Vi får veta hur man friar och om det unga parets alla känslor under den ovanligt långa förlovningen. Men Emilies brev har vi aldrig sett och vi har länge trott att de var försvunna! Genom vänligt tillmötesgående av ättlingar till Johan Henrik och Emilie har vi nu haft möjligheten att få se detta unika och för forskningen så viktiga material. På modern svenska skulle man säga att det är ett scoop.

Emilie Thomander, teckning av Maria Röhl 1851
Emilie Thomander, teckning av Maria Röhl från 1851
Johan Henrik Thomander, teckning av Maria Röhl från 1851
Johan Henrik Thomander, teckning av Maria Röhl från 1851

Blir föredrag och kanske en bok

Vi har inte ännu hunnit läsa hela materialet, men vi har bland annat kunnat se att Emilie skrivit flera brev på tyska. I samlingen finns också ett tidigare okänt brev från Thomander till Emilie. Resultatet av vårt arbete kommer att bli ett föredrag och med största sannolikhet också en bok.

Text och foto: Anders Jansson, intendent på Kulturen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *