Kulturens blogg

Kontroversiellt ord i revyn Gula Hund

Manussida ur Hasse och Tage-revyn Gula Hund . Ur AB Svenska Ords arkiv som finns på universitetsbiblioteket vid Lunds universitet.
Manussida ur Hasse och Tage-revyn Gula Hund . Ur AB Svenska Ords arkiv som finns på universitetsbiblioteket vid Lunds universitet. Foto: Sofie Bergkvist/Kulturen

"Vad kan ni finna för nöje i att säga det där...pitt. Det kanske är roligt förresten...pitt!." Orden kommer från revyn Gula Hund med Hasse och Tage. Ordet pitt var kontroversiellt på 1960-talet och när revyn sändes i tv blev det till och med debatt i riksdagen, där vissa krävde förhandsgranskning av underhållningsprogram för att slippa fula ord i tv. 

Idag finns kanske andra ord eller ämnen som är svåra att skämta om. I vår kommande utställning Hasse och Tage, om komikerduon Hasse Alfredson och Tage Danielsson, får du själv prova vad du vågar säga från scen och dessutom höra nutida komiker prata om vad som går att skämta om idag. Utställningen invigs den 1 juli, och visas i Lundahallen.

Text: Sofie Bergkvist, utställningsproducent för Hasse och Tage

 

Manussidan från Gula Hund på bilden ovan är hämtad ur AB Svenska Ords arkiv, som donerades till Lunds universitet och finns samlat på universitetsbiblioteket. (Svenska Ord är det aktiebolag som Hasse och Tage startade tillsammans 1961)

Läs gärna förra blogginlägget om utställningen Hasse och Tage också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.