Hasse och Tage tecknade av Per Åhlin. © Per Åhlin
Hasse och Tage tecknade av Per Åhlin. © Per Åhlin
Tidigare
1 jul, 2017 – 4 feb, 2018

Hasse Alfredson och Tage Danielsson var Sveriges mest kända komiker på 1960- och 1970-talet. Nästan varenda människa kunde citera något ur deras repertoar. Radion sände repriser av deras revyer. I tv syntes de titt som tätt. I bilarnas kassettbandspelare underhöll Lindeman-sketcher under långresan. Och biopubliken längtade ständigt efter deras nästa film. I samarbete med Universitetsbiblioteket i Lund har vi skapat en utställning med utgångspunkt i unikt arkivmaterial från komikerduons bolag AB Svenska Ord.

Se bilder från invigningen i vårt Flickr-album

Svenska Ord är det aktiebolag som Hasse och Tage startade tillsammans 1961 för att kunna göra det som de älskade mest av allt – att få människor att skratta. Utställningen berättar både om Hasse och Tages samhällsengagemang och om deras sätt att skapa komik. Genom originalmanus, anteckningar, trycksaker, rekvisita och roliga exempel från deras repertoar får besökarna en chans att komma humorduon närmare. Vi har försökt hitta sådant som är roligt för både Hasse och Tage-fans och för personer som inte har så mycket relation till dem.

Gå upp på scen

Vi har också skapat plats för interaktivitet i utställningen. Bland annat kan besökarna gå upp på en scen och testa vad som är roligt att säga från scenen. Det finns också andra spännande inslag som en Svenska Ord-fläta och en monter med föremål som har använts i deras produktioner.

Knyter an till dagens humor

Genom ett samarbete med Anagram Live/Lund Comedy Festival knyter vi an till vår tid. Tillsammans har vi gjort filmade intervjuer med nutida komiker, som pratar om humorns roll i samhället och den ständigt aktuella frågan: kan man skämta om allt? Hasse och Tage blev också en del av Lund Comedy Festival 2017, i form av en Hyllningsshow till Hasse & Tage och Humorkunskap under ett lunchsamtal.

Utställningen är ett samarbete mellan Kulturen och Universitetsbiblioteket vid Lunds universitet, och delfinansieras av Crafoordska stiftelsen. Vi har även samarbetat med Anagram Live/Lund Comedy Festival.

Farväl Hasse Alfredson

Porträtt av Hasse Alfredson bredvid en vas med blommor i utställningen Hasse och Tage
Hans Alfredson 1931–2017

Söndagen den 10 september gick Hasse Alfredson bort, 86 år gammal. Han och komikerpartnern Tage Danielsson hyllades under Lund Comedy Festival så sent som veckan innan. Nu har både Hasse och Tage vandrat vidare, men oj vad mycket minnen vi har kvar av dem.

Extrainlagda visningar

Vi har lagt in ett par extra visningar av Hasse och Tage-utställningen Hasse Alfredson-special, söndag 17 september samt lördag 23 september.

Om utställningen i media (urval):

TV4 Nyheterna:

Sydsvenskan x 3:
Nu öppnas Hasse och Tage-utställningen

Fullt på Kulturen när Hasse och Tage-utställningen invigdes

På skattjakt hos Hasse och Tage (Sydsvenskan Kultur)

Sveriges Radio P4 Malmöhus:
Kulturen visar Hasse och Tage

Skånska Dagbladet:
Utställning om älskad komikerduo

 

Karta som visar byggnadens position där utställningen äger rum

Hoppa över karta och gå till beskrivning om byggnaden

Lundahallen

Utställningshall ritad av Klas Anshelm, invigd 1957. En fönstervägg skapar direktkontakt med parken utanför.
Läs mer
Visas i Lundahallen på Kulturen i Lund
1 jul, 2017 – 4 feb, 2018